Analyse
Is de Europese Centrale Bank een toevluchtsoord? 6 jaar geleden - woensdag 25 januari 2012

Al verschillende weken heeft u hier en daar kunnen lezen dat Europese banken recordbedragen bij de Europese Centrale Bank (ECB) onderbrengen. Waarom doen ze dit?

Vrees

De voorbije week plaatsten commerciële banken inderdaad elke dag zo’n 500 miljard EUR voor één dag bij de ECB. Dit zijn absolute recordniveaus. De instellingen krijgen hiervoor het (schamel) rentetarief van 0,25 %, daarvoor moeten ze het dus niet doen. Dit geeft aan dat de spanning op de interbancaire markt (waar banken onderling aan elkaar lenen en waar de rentevergoeding gemiddeld hoger ligt dan die 0,25 %) nog altijd vrij hoog ligt en dat banken liever hun overtollige cash bij de ECB parkeren dan uit te lenen aan andere banken. Ze vrezen immers dat een bank in de problemen zal komen en het geleende geld niet zal terugbetalen.

 

Overvloed

Anderen zeggen dan weer dat dit fenomeen eerder aantoont dat er te veel cash in het Europese banksysteem aanwezig is. Aan de ene kant heeft de ECB de voorbije maanden de sluizen opengezet zodat banken heel gemakkelijk aan geld konden geraken waardoor ze er nu te veel hebben. De ECB wil hiermee geld in de economie krijgen en banken aanzetten tot een hogere kredietverlening. Maar zoals het er nu naar uit ziet, potten de banken dit geld op om het dan dagelijks bij de ECB te parkeren. Het geld circuleert niet in de economie. De ECB-voorzitter, Mario Draghi is het hier niet mee eens en liet optekenen dat de banken die geld lenen van de ECB niet dezelfde zijn als deze die dagelijks geld bij de ECB plaatsen.

 

Aan de andere kant zijn banken volop bezig hun balansen af te bouwen waardoor ze steeds minder reserves achter de hand moeten houden en geleidelijk aan meer kunnen uitlenen. Ze doen dit laatste zoals eerder gezegd echter niet voldoende.

 

Niet gezond

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Eén ding is zeker: de huidige toestand wijst nog steeds op een labiele toestand van het Europese bankstelsel. En zolang banken elkaar blijven wantrouwen, zal deze geldstroom niet opdrogen. Daarnaast toont dit fenomeen, dat pas enkele maanden geleden op gang is gekomen, aan dat de ingrijpende maatregelen van de ECB voor onverwachte en niet gewenste neveneffecten zorgen die niet echt bijdragen tot een verbetering van de toestand.

 

Deel dit artikel