Analyse
Economisch weekoverzicht 6 jaar geleden - maandag 30 januari 2012

Europa bemoeilijkt akkoord rond Griekenland, Recordrentevoeten in Portugal, Fed wil rente tot eind 2014 erg laag houden, Inflatiedaling in Australië.

Europa bemoeilijkt akkoord rond Griekenland

De onderhandelingen rond een Griekse schuldverlichting tussen de privé-investeerders, de Europese Unie en Griekenland mondden nog niet uit in een akkoord. Dat was er wellicht wel al geweest zonder de EU, die het bedrag van de schuldreductie dat nu op tafel ligt, onvoldoende vindt om uitzicht te geven op een Griekse schuld die op lange termijn opnieuw beheersbaar is. Europa vreest dat het opnieuw zal moeten bijspringen en wil dus dat de privé-schuldeisers dieper in de buidel tasten.

 

Recordrentevoeten op Portugees schuldpapier

Vorige week stegen de Portugese rentevoeten op 5 jaar uit tot boven de 20 %, die op 10 jaar tot ruim 15 %. Alle kredietbeoordelaars geven het land nu een speculatieve rating, wat er veelal voor zorgt dat beleggers massaal gaan verkopen. Als dat gebeurt, valt het te vrezen dat Portugal tegen 2013 geen financiering meer zal vinden op de markten. Het wordt dan ook steeds waarschijnlijker dat Portugal om een tweede Europees hulpplan zal moeten vragen, of zelfs om een schuldverlichting op Griekse leest.

 

Fed wil rente tot eind 2014 erg laag houden

Aangezien de Amerikaanse arbeidsmarkt zich maar heel traag herstelt en er nog altijd heel wat risico's zijn die de wereldeconomie bedreigen, maakte de Federal Reserve bekend dat ze bereid is om haar leidende rentevoeten nog minstens tot eind 2014 tussen 0 en 0,25 % te houden. De Fed houdt zich ook klaar om haar inkoopprogramma van eigen schuldpapier nog op te voeren via het bijdrukken van dollars. Ze is o.a. van plan om schuldpapier met steeds langere looptijden op te kopen om er zo voor te zorgen dat de VS zich goedkoop kan blijven financieren. Het vooruitzicht van duurzaam lage rentevoeten maakt de dollar minder interessant voor beleggers en zal van de munt wellicht een geliefd doelwit voor carry trade maken (= geld lenen in een land waar de rente erg laag is om het vervolgens te beleggen in activa uit andere landen die een hoger rendement bieden). De Fed vindt die verzwakking van de dollar wellicht niet erg omdat ze de competitiviteit van Amerikaanse producten (export) een duwtje zal geven. 

 

Inflatiedaling in Australië

De inflatie in Australië is in het vierde kwartaal gedaald tot 3,1 % (t.o.v. 3,5 % in het derde kwartaal). Doordat de opwaartse druk op de consumptieprijzen afneemt, heeft de centrale bank meer ruimte om haar leidend rentetarief verder te laten dalen (eerder al daling in november). Vandaag bedraagt de rente down-under nog altijd 4,25 %, één van de hoogste niveaus in de geïndustrialiseerde wereld. Toch raden we u af om in te tekenen op obligaties in AUD, want de munt is zowat 30 % overgewaardeerd t.o.v. de euro en het risico op koersdalingen is o.i. te groot. 

 

Deel dit artikel