Analyse
China, een land in de kering? 6 jaar geleden - donderdag 5 januari 2012

De beurs van Shanghai heeft in 2011 een verlies van zowat 23 % geleden. Een goed moment om op de trein te springen?

Overheid moet terugschakelen

2011 was een moeilijk jaar voor Peking. Geconfronteerd met de inflatie (tot 6,5 % in juli) en met een koortsachtige vastgoedmarkt koos de centrale bank er in eerste instantie voor om de toegang tot krediet moeilijker te maken. Ze verplichtte de banken om hun reserves te verhogen en trok tot drie keer toe haar leidende rentevoeten op. Maar toen de schuldencrisis in Europa verergerde, de buitenlandse investeringen afnamen en de Chinese export vertraagde, moest de overheid bakzeil halen. Eind november vierde ze de teugels voor de banken en binnenkort zal ze wellicht de rente verlagen. Ze kon echter niet voorkomen dat de markten die een harde landing van de tweede wereldeconomie vrezen hun frustratie op de beurzen uitwerken.

 

Yuan op hoogtepunt

Zich bewust van de gevaren die de economie loopt, bezint de Chinese overheid zich grondig over haar beleid. De tijd dat China vrolijk Amerikaans overheidspapier opkocht is voorbij. Het Hemelse Rijk is niet langer de belangrijkste schuldeiser van de Amerikaanse overheid, maar “slechts“ de nummer twee, na de Fed. Het gevolg is dat de yuan tegenover de dollar gestaag in waarde is gestegen om eind 2011 een record te bereiken. Een hausse die nog niet ten einde is en die aantoont dat Peking zijn binnenlandse markt wil stimuleren om de Chinese economie minder afhankelijk te maken van de export.

 

Besluit

Ook al zal China niet met 9 % economische groei kunnen blijven pronken en al is er enige ongerustheid over de vastgoedsector, het potentieel van het land blijft op lange termijn aanzienlijk. De indrukwekkende oorlogskas waarover Peking beschikt en de controle over de munt stellen de overheid in staat om in te grijpen om de toestand te stabiliseren en om de groei zo nodig aan te zwengelen. Het is mogelijk dat de vertraging van de wereldeconomie voor nieuwe problemen zorgt, maar dat moet u niet beletten om van de inzinking van de beurs te profiteren om in China te beleggen. Gebruik onze fondsenselector om fondsen in Chinese aandelen te vinden en weet dat het aandelenfonds Fidelity China Focus EUR A dat u zonder kosten bij Deutsche Bank kunt kopen, een aanrader is.

 

Deel dit artikel