Analyse
Na ons overzicht van 2011, wat zal 2012 ons brengen? 6 jaar geleden - donderdag 29 december 2011

Het scenario dat we eind 2010 vooropstelden voor 2011 werd in grote mate bewaarheid. Maar de kracht van de schok en de impact op de groei waren echter sterker dan verwacht.

2011

Het economisch scenario dat we eind 2010 vooropstelden voor 2011 werd in grote mate bewaarheid: het financiële systeem kreunde meermaals onder het gewicht van de overheidsschulden en er rezen veel vragen over de toekomst van de eurozone. De kracht van de schok en de impact op de groei waren echter sterker dan verwacht.
De beleggers waren in 2011 dan ook niet aan het feest. Door het gewicht van de financiële sector verloor de Belgische beurs 12,5 % (en de Bel20 17,8 %). Heel Europa deelde in de klappen en verloor gemiddeld 16 %. Logisch gevolg van de grotere risicoaversie bij de beleggers was dat de goudprijs fors aantrok en dat de meest defensieve sectoren sterk in trek waren. Bij ons was er begin december een stormloop op de staatsbonuitgifte. In de VS bracht de S&P 500 het er iets beter af dankzij het beleid van de Federal Reserve, die niet aarzelt om overheidsschuld op te kopen en die van het stimuleren van de groei haar prioriteit maakt, niet van inflatiebestrijding. Maar ook in de VS bleven de markten erg volatiel. De week voor Kerstmis schommelde de S&P 500 rond de 1250 punten, wat zowat 80 % boven het dieptepunt van maart 2009 is (zowel in USD als in EUR). De Stoxx Europe 50 zweefde rond de 2300 punten, wat slechts 42 % boven dat dieptepunt is en aangeeft dat het wantrouwen ten aanzien van Europa groot is.

 

2012

Ook de eerste maanden van 2012 zullen zonder twijfel nog gekenmerkt worden door een hoge volatiliteit op de beurzen. In Europa zal iedereen angstvallig volgen hoe erg de recessie wordt en of er eindelijk een afdoende oplossing voor de schuldencrisis komt. In de VS zullen de presidentsverkiezingen op 6 november wellicht voor extra animo zorgen in het tweede halfjaar.
We raden u momenteel aan om geen aandelen uit de eurozone bij te kopen en de blik veeleer richting de Amerikaanse of Britse beurzen te wenden.
Gebruik onze aandelenselector en onze fondsenselector

 

Hoe reageren?

Op de vraag hoe u als belegger het best kunt reageren op de onstabiele context, kunnen we alleen antwoorden: door u de vraag te stellen wat u met uw beleggingen beoogt. Meer dan vroeger moet u zich die vraag regelmatig stellen om uw strategie te kunnen aanpassen aan veranderende omgevingsfactoren (fiscaliteit, politiek, economisch beleid). Verder in dit nummer geven we toelichting bij onze adviezen. We hanteren bewust een globale strategie, die in onze ogen de beste waarborgen biedt op een degelijk rendement en een dito risicobeheer. Aarzel in deze periode van onzekerheid niet om een beroep te doen op onze specialisten.

 

Deel dit artikel