Analyse
USD omzetten of niet? 6 jaar geleden - woensdag 30 november 2011

U bezit liquiditeiten in dollar. Aanhouden of niet (gezien de dollar ondergewaardeerd is en zou moeten stijgen tegenover de euro)?

Zwak rendement

Het is een feit dat de Amerikaanse dollar momenteel ondergewaardeerd is tegenover de euro. Logischerwijze zou de munt dus moeten appreciëren tegenover de eenheidsmunt. We denken evenwel niet dat liquiditeiten in dollar aan te houden niet de beste manier is om uw tegoeden te laten opbrengen. Zelfs als de greenback een lichte stijging zou neerzetten dan nog is het te vroeg om van een duurzame trendommezwaai te spreken. Het is koffiedik kijken wanneer precies de dollar zal opveren tegenover de euro. Als dit snel gebeurt dan doet u een goede zaak. Maar als dit echter op zich laat wachten dan zal het aanhouden van dollars weinig opleveren. Rekeningen in dollar bestemd voor beleggingen (tradingrekening in dollar) leveren immers geen intrest op. Als u toch dollars wil aanhouden dan is het beter om ze op een termijnrekening te zetten op voorwaarde dat uw bank of broker deze mogelijkheid aanbiedt. Maar ook op termijnrekeningen ligt de renteopbrengst zeer laag. Zo levert een termijnrekening in dollar op twaalf maanden momenteel een schamel nettorendement van zo’n 1 % op.

 

Verkies Amerikaanse aandelen

Alvorens in een belegging te stappen moet u zich telkens de volgende vraag stellen: is de belegging die ik voor ogen heb de beste diversificatiemogelijkheid voor mijn portefeuille? Anders gezegd, bestaat er geen beter alternatief?

Om op deze vraag te antwoorden, verwijzen we u naar onze portefeuillestrategie

 

Termijnrekeningen in dollar zal u er niet in terugvinden. Het stijgingspotentieel van de dollar is weldegelijk aanwezig maar de zwakte van de Amerikaanse rentevoeten is te nadelig. Amerikaanse aandelen daarentegen hebben wel een plaatsje gekregen. De Amerikaanse beurs is niet duur terwijl tal van innoverende bedrijven de capaciteit hebben om zich te herpakken en voor mooie winsten te zorgen. Uiteindelijk is de beste manier om te profiteren van het potentieel van de dollar belegd te blijven in Amerikaanse aandelen.

 

Limiteer wisselkosten

Als u een aandelenportefeuille in dollar beheert dan zal u onvermijdelijk van tijd tot tijd winst nemen om daarna een nieuw aandeel aan te kopen. Zorg er wel telkens voor dat wanneer u verkoopt de opbrengst op uw rekening in dollar wordt gezet, niet op die in euro. Bij onlinebrokers is dit perfect mogelijk. Zo vermijdt u dat uw bank kosten aanrekent wanneer ze uw dollars in euro omzet maar ook omgekeerd wanneer u opnieuw een Amerikaanse aandeel aanschaft en uw bank uw euro’s omwisselt in dollar.

 

Deel dit artikel