Analyse
India: rentestijgingen zijn ten einde 6 jaar geleden - donderdag 3 november 2011

Tegen de tendens in hebben de monetaire autoriteiten van India hun leidende rentevoeten opgetrokken en dit al voor de dertiende keer sinds begin 2010. Deze stijging werd goed onthaald door de markten omdat ze ervan uitgaan dat het de laatste is.

Profiteer van de daling van de koersen en de terugval van de roepie sinds begin dit jaar om in het land te beleggen.

 

Een zeer hoge inflatie

India behoort tot de sterkste groeiers op wereldvlak. Het land zit al enkele jaren op rozen aangedreven door zijn toenemende integratie in de wereldeconomie, de verbetering van de levensstandaard en de kredietboom. Maar deze sterke groei heeft een kost. De infrastructuur is nog steeds verouderd en het aantal knelpunten neemt hand over hand toe. Daarenboven bemoeilijken de loodzware bureaucratie en de welig tierende corruptie de toegang tot de markt. Het is dan ook niet abnormaal dat de prijzen de lucht inschieten bij de minste stijging van de vraag. Sinds begin 2011 bedroeg de inflatie gemiddeld 9 %, ruimschoots boven het doel van de centrale bank.

 

Mooie groeidynamiek

Voor de Indiase centrale bank zat er niets anders op dan haar leidende rentevoeten te verhogen maar een einde lijkt in zicht nu de rente op een hoge 8,5 % staat. Deze renteklim weegt al een tijdje op de Sensex-index van de beurs van Bombay (-15 % sinds begin dit jaar) en de Indiaanse roepie (-13 % tegenover de euro over dezelfde periode). De markten vreesden immers dat de monetaire autoriteiten te ver zouden gaan en de groei zouden afremmen. Wij gaan, nu de monetaire verstrakkingen ten einde lijken te zijn, uit van een groei van 7,5 % voor 2011. Het groeipotentieel blijft nog steeds aanwezig. Dankzij een gunstige demografie beschikt het land over een gigantisch leger goedkope werknemers. Dit trekt investeringen aan. Bovendien zouden de door de markt zo verwachte hervormingen van de interne markt het dynamisme nog kunnen opdrijven. Voldoende redenen dus om van het land een beleggingsbestemming te maken.

 

Ons advies

Profiteer van de zwakke koersen en de lage roepie om dynamische portefeuilles met een lange beleggingshorizon ermee te diversifiëren. We raden u het aandelenfonds Franklin India A EUR aan. De Australische onderneming Aditya Birla Minerals (ISIN: AU000000ABY1; 1,1 AUD), zeer actief op de Indiase kopermarkt, verdient ook een koopadvies.

 

Deel dit artikel