Analyse
Hongarije beleeft zijn eigen schuldencrisis 6 jaar geleden - woensdag 16 november 2011

De Hongaarse forint bereikte een dieptepunt tegenover de euro. Sinds begin september verloor de munt 13 % en het laagterecord van maart 2009, toen Hongarije om hulp van het IMF moest vragen, is niet ver meer af. Een goed moment om in de munt te beleggen?

Zware schuldenlast

In 2010 bedroeg de Hongaarse overheidsschuld 81,3 % van het bbp. Dat is een pak hoger dan in bijvoorbeeld Polen (54,9 %) of Tsjechië (37,6 %). Hongarije kan niet terugvallen op veel binnenlandse spaarcenten en richt zich dan ook tot de internationale beleggers om zijn schuld gefinancierd te krijgen. Maar door de crisis in de eurozone zijn veel van die buitenlandse beleggers net op zoek naar meer zekerheid... Ook de schuldenlast van de Hongaarse privésector (particulieren en bedrijven) is aanzienlijk en vaak ook uitgedrukt in buitenlandse deviezen. Het voorbije decennium hebben veel Hongaarse gezinnen immers in euro of in Zwitserse frank geleend om de hoge rentevoeten op kredieten in Hongaarse forint te ontvluchten. Die leningen vertegenwoordigen zowat 20 % van het bbp en bleken een rampzalige keuze toen de forint begon te dalen.

Binnenkort rommelobligaties?

De regering in Boedapest, die nooit om een krachttoer verlegen zit (o.a. nationalisering van privé-pensioenfondsen om de overheidsschuld terug te dringen), heeft de banken dan ook gedwongen om te aanvaarden dat leningen in buitenlandse munten tegen gereduceerde wisselkoerstarieven mogen worden terugbetaald. Die maatregel is begrijpelijkerwijs populair bij de bevolking, maar veroorzaakt wel zware verliezen voor de financiële sector. En dus heeft Europa de Hongaarse regering aangemaand om onderhandelingen op te starten met de financiële sector. In de wetenschap evenwel dat elke bijdrage van de overheid om tot een akkoord te komen met de sector, een bijkomende bedreiging zal vormen voor de al fel verzwakte overheidsfinanciën. De ratingbureaus, die Hongaars schuldpapier vandaag nog op het laatste trapje situeren dat als enigszins veilige belegging mag worden beschouwd, hebben Hongarije dan ook bedacht met een negatieve outlook. Als in de toekomst de rating van het land daadwerkelijk wordt teruggeschroefd, zullen Hongaarse overheidsobligaties als rommelobligaties worden beschouwd, en dat risico weegt op de forint en duwt de rentevoeten omhoog die Hongarije moet ophoesten om nog financiering te vinden op de markten.

Een buitenkans?

De Hongaarse rentevoeten op 10 jaar zijn gestegen tot ±8,8 % en de Hongaarse forint bereikte een dieptepunt ten opzichte van de euro. Is het dan geen goed idee om nu in Hongarije te beleggen, vraagt u zich misschien af? Dat raden we u ten stelligste af. De autoriteiten in Boedapest doen immers weinig of niets om de beleggers gerust te stellen. En die beleggers hebben er meer dan ooit baat bij om risico's te schuwen, temeer als we kijken naar de spectaculair gestegen rentevoeten waarmee diverse eurolanden kampen en vooral ook naar de snelheid waartegen sommige landen hun toegang tot de kredietmarkt verloren.
Een ratingverlaging zou kunnen volstaan om Hongarije over de rand van de afgrond te duwen en een ware tuimelperte in te luiden. Ondanks de misschien verleidelijke rentevoeten, raden we u dan ook aan om Hongaars schuldpapier te laten voor wat het is.

 

Deel dit artikel