Analyse
Grieks Referendum: vervolg… 6 jaar geleden - vrijdag 4 november 2011

De financiële wereld kreeg het deze week hard te verduren. Bron van onrust was eens te meer Griekenland.

Het nieuws op 1 november dat er een in Griekenland een referendum over het Europese reddingsplan zou gehouden worden deed de beurzen zwaar onderuitgaan. Wat als de Grieken neen stemden? Zou het land dan failliet gaan? Wat zouden de gevolgen zijn voor de banken? En voor de euro? Onzekerheid troef amper enkele dagen na het goedkeuren van het steunplan.

 

Eindelijk zal het referendum toch niet doorgaan. De beurzen haalden dan ook opgelucht adem. Maar het pleit is nog niet beslecht. De politieke situatie in Griekenland blijft gespannen en onzeker. Het besmettingsrisico voor de periferielanden steekt opnieuw de kop op. Italië is de volgende pion die kan omvallen. De situatie is des te hachelijker daar de groei in Europa sterk vertraagt. Dat bracht de Europese Centrale Bank ertoe om haar leidende rente donderdag bij verrassing met 0,25 % te verlagen tot 1,25 %.

 

Enkele tips om de volatiliteit van de markten het hoofd te bieden:

 

– Spreid uw vermogen op een correcte manier over aandelen en obligaties. Raadpleeg onze portefeuilles op maat.

 

– Diversifieer uw obligatiebeleggingen met Deense en Zweedse kronen, twee solide valuta. Dat kan via de fondsen die wij aanraden

 

– Beleg bij voorkeur in goedkope Amerikaanse aandelen, die trouwens minder volatiel zijn dan de Europese. Ga voor defensieve sectoren zoals farma, telecom en consumentengoederen. Lees onze tips

 

– Spreid uw orders in de tijd zodat u minder getroffen wordt door de hoge volatiliteit en verkoop uw beleggingen die te risicovol zijn.

 

Deel dit artikel