Analyse
Economisch weekoverzicht 6 jaar geleden - dinsdag 25 oktober 2011

Rating in gevaar, hoge inflatie, groeivertraging...

AAA-rating Frankrijk in gevaar

Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poors is Frankrijk een van de landen, samen met Italië, Spanje, Portugal en Ierland, waarvan de rating mogelijk teruggeschroefd zal worden indien de conjonctuur opnieuw zou verslechteren. S&P schroefde ook de rating van 24 Italiaanse banken terug door de zwakkere economische activiteit en de gestegen financieringskosten voor Italiaanse banken en bedrijven. Moody's verlaagde de rating van Spanje. Net zoals Fitch en S&P dat eerder al deden, maakt ook Moody's zich nu zorgen over de zwakke economische groei in Spanje en over het onvermogen van Europa om een gedegen oplossing voor de schuldencrisis uit te werken.

 

Duits ondernemersklimaat daalt

De Europese schuldencrisis en de economische vertraging laten ook de Duitse ondernemers en beleggers niet onbewogen: zowel de Ifo- als de Zew-index zijn gedaald, die laatste zelfs tot zijn dieptepunt van de voorbije 3 jaar.

 

Britse inflatie nooit hoger sinds 2008

In het VK bedroeg de inflatie in september 5,2 %. De Bank of England denkt dat ze daarmee haar piek heeft bereikt, maar maakt bewust van inflatiebestrijding geen prioriteit en vindt de hoge inflatie veeleer een interessante manier om de hoge schuldenlast van zowel de privésector als de overheidssector wat uit te hollen. We verwachten dan ook dat de Britse inflatie nog lange tijd hoog zal blijven.

 

Inflatie ook in de VS in de lift

In september klokte de Amerikaanse inflatie af op 3,9 %, een hoogtepunt sinds 2008. Net zoals in het VK, is inflatiebestrijding evenmin een prioriteit voor de Fed. Die blijft integendeel langetermijnobligaties opkopen om ook de langetermijnrente nog omlaag te krijgen en de economie zo van een goedkope financiering te verzekeren. Dat beleid is echter nadelig voor potentiële kopers van Amerikaanse overheidsobligaties, die de rentevoeten die hen worden geboden om 's werelds eerste economie te financieren zo kunstmatig getemperd zien worden.

 

Daling leidende rente in Brazilië

Ongerust over de vertraging van de economie heeft de centrale bank van Brazilië haar leidend rentetarief (de SELIC) teruggeschroefd van 12 naar 11,5 %. Er was ook iets meer ruimte voor die beslissing doordat de inflatie in oktober gedaald was tot 7,1 %, t.o.v. 7,3 % in september.

 

Slechts lichte vertraging Chinese groei

De Chinese economie is in het 3de kwartaal met 9,1 % gegroeid, wat nog altijd veel is in vergelijking met de westerse economieën, maar toch iets minder dan de stijging van 9,6 % over het eerste halfjaar. Goed nieuws is ook dat de inflatie is gedaald tot 6,1 % in september (6,5 % in juli).

Deel dit artikel