Analyse
Chili aangetast door wereldwijde crisis 6 jaar geleden - donderdag 20 oktober 2011

De voorbije maanden is de Chileense beurs door de wereldwijde conjunctuurvertraging en de gedaalde vraag naar grondstoffen fel achteruitgeboerd. Die terugval biedt o.i. mogelijkheden om (opnieuw) te beleggen in het land.

Problemen in koperland

De economische welvaart van Chili steunt in de eerste plaats op zijn kopermijnen, maar sinds een paar maanden heeft die koperindustrie het moeilijker. Op binnenlands niveau waren er de voorbije maanden steeds meer stakingen, die het productieniveau onderuithaalden. En naast het gedaalde productievolume kampt de mijnsector ook met een forse daling van de verkoopprijzen door de zwakkere wereldwijde vraag.

 

Einde wederopbouweffect

De Chileense vertraging is echter niet uitsluitend toe te schrijven aan de mijnsector. Na de aardbeving van 27 februari 2010 kreeg de economie een positieve impuls door de wederopbouwinspanningen. De gezinsconsumptie en de investeringen van overheid en bedrijven schoten omhoog, en dat straalde af op de hele economie. De laatste maanden lijkt dat effect uitgewerkt en om een oververhitting te voorkomen, keerde de overheid terug naar een voorzichtig budgettair beleid en trok de centrale bank de monetaire teugels opnieuw strakker. In juni 2010 bedroeg de rentestand slechts 0,5 %, daarna werd de rente meermaals opgetrokken, tot uiteindelijk 5,25 % bij de laatste verhoging in de cyclus op 14 juni 2011. Krediet werd dus een pak duurder, en dat weegt onvermijdelijk op de binnenlandse vraag.

 

Potentieel blijft intact

Wij hadden zien aankomen dat de Chileense economie naar adem zou happen en raadden beleggers met een korte horizon toen ook aan om hun winst te nemen. Voor de langere termijn mochten de twee aanbevolen fondsen (het gesloten fonds Aberdeen Chile Fund en de tracker iShares MSCI Chile Investable Market Index Fund) op zak gehouden worden. Het potentieel van Chili is o.i. intact gebleven en we handhaven dan ook dat advies. Door de daling van deze fondsen met 20 % sinds mei, lijkt het ons vandaag wel opnieuw een goed instapmoment voor wie ons eerste aankoopadvies in mei 2010 niet heeft gevolgd of voor wie in mei 2011 heeft verkocht.

Deel dit artikel