Analyse
Groeilandbeurzen: onze adviezen 6 jaar geleden - donderdag 8 september 2011

China, India, Brazilië en Rusland bieden nog steeds aantrekkelijke opportuniteiten.

Hoewel ze nog altijd indrukwekkende economische groeicijfers kunnen voorleggen, bleven ook de groeilanden niet gespaard van de beursterugval deze zomer. Toch blijven China, India, Brazilië en Rusland in verschillende mate uw beleggingsaandacht waard.

 

Onderlinge afhankelijkheid steeds groter

Ongeacht de situatie van de overheidsfinanciën of de economische dynamiek werden alle beurzen, die van de groeilanden incluis, deze zomer overspoeld door een massale verkoopgolf. Die werd in de hand gewerkt door een zekere vorm van kuddegedrag bij de ontgoochelde beleggers maar de sterke correlatie tussen de internationale beurzen is ook het logische gevolg van de steeds intensere financiële en commerciële banden tussen landen, zowel ontwikkelde industrielanden als opkomende economieën. Het lot van landen overal ter wereld is verbonden door goederenstromen maar wordt ook steeds meer bepaald door financiële transacties die o.a. wisselkoersen, rentevoeten en grondstoffenprijzen beïnvloeden. Zo heeft de economische situatie en het monetaire beleid in de VS en in andere industrielanden een impact op alle groeilanden.

 

Conjunctuur verzwakt

In 2008 en 2009 bleven de economische prestaties van de groeilanden erg dynamisch, ondanks de recessie in Europa en de VS. Diverse groeilanden werden al meteen gebombardeerd tot de nieuwe groeimotoren van de wereldeconomie. Maar vandaag maakt het wereldwijd herstel pas op de plaats en kunnen de lokale autoriteiten in de groeilanden niet langer zomaar teruggrijpen naar hun succesrecepten van vroeger: de rentestand terugschroeven en de overheidsuitgaven opvoeren. Door de oplopende inflatie zijn de centrale banken verplicht om de monetaire teugels te verstrakken. En het "voorbeeld" van de Europese schuldencrisis noopt tot voorzichtigheid. De kentering in het monetaire beleid van de groeilanden weegt op de economische dynamiek. Zo liet India in het 2de kwartaal een groeicijfer van 7,7 % optekenen, wat nog altijd fraai is, maar toch minder dan in vorige kwartalen.

 

Kiezen voor duurzame ontwikkeling in toekomst

Net zoals in de industrielanden beloven de komende kwartalen ook in de groeilanden delicaat te worden. Uitdagingen zijn er genoeg: de inflatie en de overheidsfinanciën onder controle houden, de ingezette hervormingen voortzetten, enz. Dat zal ingrijpende maatregelen vereisen die de groei op korte termijn onder druk zullen zetten, maar dat is de prijs die betaald moet worden voor een duurzamere ontwikkeling in de toekomst. De negatieve vooruitzichten op korte termijn verklaren de huidige daling van de beurzen.

 

Elke belegging in een groeimarkt is voor de lange termijn, hoe u het ook draait of keert. Over een langere periode blijven de vooruitzichten immers zeer gunstig. De ontluikende markten verdienen dus nog een plaatsje in onze portefeuilles, de percentages verschillen wel volgens beleggingshorizon en risicoprofiel.

 

Onze adviezen

–  China blijft onze voorkeur wegdragen, op basis van het enorme potentieel van het land en het feit dat 's lands leiders al bewezen hebben dat ze in staat zijn dat potentieel te exploiteren.

Wat kopen?

Fidelity China Focus A EUR

China Medical Technologies

Jinko Solar

 

– India heeft intrinsiek minstens een even groot potentieel maar de politieke efficiëntie ligt er lager, vandaar een iets minder uitgesproken aankoopadvies.

Wat kopen?

Franklin India A EUR

 

– Het potentieel van Brazilië blijft groot, maar minder dan dat van China of India. U mag in het sambaland beleggen, maar hou rekening met de dure munt.

Wat kopen?

Lyxor ETF Brazil : deze tracker is genoteerd op Euronext Paris (ISIN : FR0010408799)

 

– Rusland raden we enkel aan voor dynamische beleggers met een zeer lange horizon.

Wat kopen?

BNPP L1 Equity Russia

Parvest Equity Russia

Pictet Russia Equities P EUR

 

Deel dit artikel