Analyse
ECB: depositobank? 6 jaar geleden - woensdag 14 september 2011

De Europese banken brengen opnieuw heel wat middelen onder bij de Europese Centrale Bank (ECB). We vroegen ons af waarom ze dit doen en hoe dit precies in zijn werk gaat.

Vorige week maandagavond parkeerden banken uit de eurozone zo’n 167 miljard EUR bij de ECB voor één dag. Dat was het grootste bedrag sinds begin dit jaar. Dit is het overschot aan middelen die de banken in kwestie op het einde van een bankdag hebben en niet nodig hebben. Van de ECB krijgen ze nauwelijks een vergoeding daarvoor. Normaal is het de bedoeling dat banken met een overschot gelden overmaken aan banken die een tekort hebben doordat er bijvoorbeeld die dag veel geld uit de bank is gevloeid (veel uitgaande overschrijvingen,…). De ene bank dempt het tijdelijke liquiditeitstekort dus van een andere bank tegen een vergoeding, zodoende loopt het banksysteem en de liquiditeitsbeheer van banken gesmeerd.

 

Het vertrouwen is nu gedaald omdat de Europese schuldencrisis opnieuw dreigt toe te slaan en veel Europese banken heel wat overheidsobligaties uit de eurozone op hun boeken hebben staan.

 

Hierdoor willen banken niet meer bij elkaar gelden stallen. Ze brengen hun overtollige middelen dan bij de ECB, een veilig oord. Als er dan een onverwachte gebeurtenis de markten doet bevriezen dan heeft ze ten minste cash achter de hand.

 

Deel dit artikel