Analyse
Zwaar onweer in maand augustus 6 jaar geleden - donderdag 4 augustus 2011

Donkere wolken stapelen zich op boven de wereldeconomie.

 

VS

Begin deze maand had het akkoord in de VS om het schuldplafond te verhogen de markten moeten geruststellen. Hoewel het gevaar van wanbetaling op korte termijn weliswaar is verdwenen, blijven velen zich vragen stellen over de capaciteit van de VS om de financiën gezonder te maken. Terwijl Moody’s zijn AAA-rating voor de VS heeft herhaald, behoudt het ratingbureau wel zijn negatieve vooruitzichten voor Amerikaans schuldpapier. Als er niets verandert, zal de rating van de VS worden verlaagd!

Daarenboven laat ook de conjunctuur het afweten. De Amerikaanse economie groei voor het eerste trimester is neerwaarts herzien tot 0,4 %. Ook het cijfer voor het tweede kwartaal (1,3 %) kan weinig inspireren. De economische activiteit stagneert verder, de gezinsuitgaven daalden in juni terwijl de arbeidsmarkt zich maar niet weet te herpakken.

De Amerikaanse economie blijft slabakken en krijgt geen fiscale stimuli meer (bij gebrek aan middelen) zodat velen hun blik richten naar de Federal Reserve. Kan men echter nog iets meer doen op rentevlak gezien de rentevoeten sinds eind 2008 op bijna 0 staan ? Hoogstwaarschijnlijk zal men de geldpers opnieuw moeten aanzetten en dat kan de waarde van de dollar aantasten.

Europa

In Europa is de situatie het sterkst verslechterd. Minder dan twee weken na het tekenen van het akkoord dat de schuldenproblematiek moest regelen, zijn Italië en Spanje in het vizier van de markten gekomen. Hun rentevoeten staan op historisch hoge niveaus. (ze betalen respectievelijk meer dan 6,2 % en 6,4 % op 10-jarig staatspapier). Het gebrek aan middelen van het Europese Financiële Stabiliteitsfonds ligt mee aan de basis. De instelling, die de problemen rond Griekenland, Ierland en Portugal moet oplossen en hulp moet bieden aan de financiële sector in Spanje en Italië, heeft slechts 440 miljard euro ter beschikking. De markten stellen opnieuw vragen en vrezen voor de toekomst van de euro.

Vluchthavens

Door de zware problemen waarmee de twee grootste deviezen ter wereld kampen, zoeken het goud en de Zwitserse frank nieuwe records op. De Zwitserse Centrale bank, die de versteviging van haar munt en het verminderen van de competiviteit van het land niet meer kan aanzien, heeft haar rente opnieuw verlaagd en de markten overspoeld met liquiditeiten.

Uw beleggingen

In een dergelijke situatie kunnen we u enkel munten aanraden van landen met gezonde financiën. Maar de Zwitserse frank, die enorm overgewaardeerd is tegenover de euro, is niet meer koopwaardig. Ga eerder naar de Zweedse kroon (gezonde financiën, dynamische economie) en de Canadese dollar (rijk aan grondstoffen en energie, gezonde financiën). Deze munten, die niet echt hoge rendementen bieden, geven wel een extra veiligheid aan een gediversifieerde obligatieportefeuille.

Raadpleeg ook onze selector van obligaties  en onze portefeuillestrategie.

 

Deel dit artikel