Analyse
Wordt het een warme zomer? 6 jaar geleden - dinsdag 5 juli 2011

Risicoaversie neemt af maar er hangen nog zware wolken boven het economische front...

Vorige week gaven de markten eindelijk nog eens blijk van optimisme. In Europa waren het de hoop op een snelle en positieve ontknoping van de Griekse crisis en het Franse voorstel om de Europese banken hun steentje te laten bijdragen die de beleggers een hart onder de riem staken, in de VS de hervatting onder leiding van president Obama van de onderhandelingen tussen republikeinen en democraten over het plafond van de overheidsschuld. Dat het ergste achter de rug is, zult u ons niet horen zeggen, maar het afnemen van de risicoaversie, hoe klein ook, is alvast meegenomen. Maar of het een kalme zomer wordt? Er hangen nog zware wolken boven het economische front ...

 

In de VS staat het vast dat de groei in de tweede jaarhelft lager zal uitvallen dan in de eerste. Vraag is hoeveel lager. De werkeloosheid blijft een van de heikelste punten. De publicatie van de werkloosheidscijfers van juni (8 juli) wordt een hachelijk moment. Anderzijds zal de daling van de grondstoffenprijzen, petroleum op kop, de opwaartse druk op de productiekosten van de bedrijven doen verminderen en de koopkracht van de gezinnen een beetje doen toenemen. In Europa zal de conjunctuur na de sterke groei in het begin van het jaar vertragen doordat sterkhouder Duitsland in het zog van economieën van de opkomende landen verzwakt.

 

Wat de ondernemingen betreft, is het beeld evenmin helder: waarschuwingen aan de ene (AKZO, Siemens), mooie cijfers aan de andere kant (Nike, Federal Expesss). Zullen de bedrijven in een verslechterend klimaat in staat zijn om hun marges in het tweede semester en vooral volgend jaar opnieuw te verbeteren? De beleggers lijken overtuigd van wel. De resultaten over het eerste halfjaar die binnenkort gepubliceerd worden, zullen een belangrijke aanduiding zijn. Wat de bankwaarden betreft, zijn de verdere ontwikkelingen in het Griekse dossier van primordiaal belang. Volgens ons zullen de koersen van de bankaandelen erg volatiel blijven.

Wij geven dan ook de voorkeur aan aandelen uit defensieve sectoren zoals farma en telecom.
Gebruik onze selector
Wie voor veiligheid kiest, belegt beter in obligaties in Zwitserse frank, Zweedse en Deense kroon en Canadese dollar.

 

Deel dit artikel