Analyse
Nieuw-zeelandse dollar: te duur 6 jaar geleden - woensdag 27 juli 2011

De Nieuw-Zeelandse dollar heeft haar opmars tegenover de euro voortgezet. Was is de reden voor die sterkte? Is het geen goed alternatief voor de euro?

 

Met dank aan China

Inderdaad, de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) is momenteel in bloedvorm en trekt zich niets van de huidige marktcommotie aan. De munt noteert op een absoluut record tegenover de dollar en tegenover de euro noteert ze op het hoogste niveau sinds eind 2005. De onverwacht sterke economie van de eilandengroep in Oceanië ligt aan de basis van deze opwaartse beweging. Het land is een belangrijke producent van (landbouw)grondstoffen zoals melk, vlees, hout en aluminium en profiteert van de prijsstijgingen en enorme vraag vanuit zijn Aziatische achtertuin met name vanuit China. Zo is de export naar China op jaarbasis met 50 % toegenomen en lag het handelsoverschot van vorige maand ruimschoots boven de verwachtingen. De stijgende inkomens in Azië, en dan vooral in China, zorgen dat de vraag naar landbouwgrondstoffen en duurdere voeding zoals vlees almaar stijgt.

 

Renteverhoging

Recent kwamen een hele resem macro-economische indicatoren boven de verwachtingen uit. In mei lag het ondernemersvertrouwen op het hoogste peil van de afgelopen twaalf maanden terwijl de economische groei in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,8 % groeide, een veel hogere groei dan verwacht nadat in maart het land nog getroffen werd door een zeer krachtige en dodelijke aardbeving. De renteverlaging van de centrale bank met 0,5 % tot 2,5 % net na de beving heeft haar effect niet gemist. Probleem is dat de stijging van de landbouwprijzen en de sterke economische groei de inflatie aan het aanwakkeren is. Voor de centrale bank zit er dan ook niets anders op dan de rente later dit jaar krachtig te gaan verhogen. De markt verwacht dan ook dat de rente tegen het einde van het jaar op zijn minst 0,75 % hoger staat dan vandaag, een extra ruggesteun voor de munt.

 

Verkopen

Wie nog obligaties in NZD heeft, mag van de huidige hoge koers gebruik maken om zijn stukken te verkopen en om te zetten in euro. Alle goede nieuws, die we hierboven hebben aangehaald, zit in de koers verwerkt. De munt is trouwens zeer duur geworden en heeft geen opwaarts potentieel meer. Er zit veel speculatief geld in de NZD en wanneer die het land, bij de minste ontgoocheling, verlaten, behoort een forse terugval tot de mogelijkheden. Obligaties uitgedrukt in andere munten zoals de Zweedse kroon, Canadese dollar, Deense kroon en Zwitserse frank zijn wel een goede diversificatie voor uw portefeuille.

 

Deel dit artikel