Analyse
Hoe bracht de euro het er van af met Griekenland hijgend in de nek in juni? 7 jaar geleden - vrijdag 15 juli 2011

Mei was een slechte maand voor de euro op de wisselmarkten. Maar de euro vocht in juni terug, en hoe.

 

Winnaar

Na een amechtige maand mei was het vorige maand opnieuw de beurt aan de euro om uit te pakken met winsten tegenover andere munten. Met uitzondering van, hoe kan het ook anders, de Zwitserse vluchtmunt (+0,4 %) moesten alle andere munten terrein prijsgeven op de eenheidsmunt. Vooral het Britse pond (-3,3 %) en de Zweedse kroon (-2,8 %) kregen daarbij klappen. Obligatiefondsen in die munten waren dan ook kop van Jut vorige maand.
Hoe komt het dat de euro, ondanks de Griekenlandsmeer op zijn blazoen, het zo goed doet op de valutamarkten? Er was de mindere economische gang van zaken buiten de eurozone (de Verenigde Staten op kop) natuurlijk, maar ook in onze contreien doen we het economisch gezien niet zo schitterend. Er was het nieuwe steunpakket voor Griekenland, maar ook daar blijft de vrees dat het vooralsnog kan escaleren.
Neen, de reden is de Europese Centrale Bank (ECB). Terwijl haar Amerikaanse sectorgenoot eind juni nog bevestigde dat er geen renteverhoging in het verschiet ligt wegens de trage groei en de hoge werkloosheid, sprak de ECB andere taal. De instelling liet vorige maand uitschijnen dat ze de rente binnen afzienbare tijd zal optrekken. De inflatie binnen de eurozone (2,7 %) ligt immers een pak boven de gedoogde norm (2 %).

 

Onze mening

Begin juli verhoogde de ECB, zoals verwacht, haar belangrijkste rentetarief van 1,25 % tot 1,5 %, de tweede renteverhoging dit jaar. Meteen stuurde de centrale bank ook het bericht uit dat er nog geen sprake is van 'versoepeling'. Een nieuwe renteverhoging, later dit jaar, ligt dan ook in het verschiet. Dat kan de euro de nodige steun bezorgen de komende maanden.

 

Het verschillende gedrag tussen de Europese en de Amerikaanse centrale bank is ook de reden waarom we op dit moment geen fondsen in obligaties in Amerikaanse dollar kopen (-1,2 % in juni). En dat ondanks de forse onderwaardering van de dollar in euro (meer dan 20 %).

 

We denken namelijk dat, op korte termijn, het groene biljet lager zal gaan tegenover de euro wegens de bovenvermelde verschillen in rentebeleid tussen de twee centrale bankiers. Daarnaast speelt de grote schuldgraad ook niet in het voordeel van de dollar.

 

Deel dit artikel