Analyse
Economische weekoverzicht 6 jaar geleden - dinsdag 26 juli 2011

Duitsland, Rusland, Brazilië, VS.

 

Vrees voor groeivertraging in Duitsland & effectieve vertraging in Rusland

Door de vertraging van de wereldeconomie en de onzekerheid rond de schuldencrisis in de eurozone vrezen de Duitse ondernemers na een uitstekend eerste halfjaar nu voor een vertraging van de groei. Ook wij verwachten dat de Duitse economie gas zal terugnemen, maar wel nog altijd een mooi tempo zal aanhouden.

De Russische economie groeide in het 2de kwartaal slechts met 3,7 %, t.o.v. 4,1 % in het eerste. Het consumptiepeil blijft goed maar een terugkeer van de investeringen laat op zich wachten. Dat heeft wellicht veel te maken met de onzekerheid rond de presidentsverkiezingen in 2012.

Opnieuw rentestijging in Brazilië

De Braziliaanse inflatie bereikte een record sinds 2005 (6,7 % in juni) en de centrale bank zag zich dan ook genoodzaakt om haar leidende rente opnieuw te verhogen, tot maar liefst 12,5 %. De zogenaamde SELIC-rente behoort daarmee tot de hoogste leidende rentetarieven ter wereld, maar de autoriteiten in Brasilia proberen dan ook om de ware kredietexplosie (+ 46,6 % op jaarbasis in april) af te remmen. Eventuele nieuwe stijgingen zijn nooit helemaal uit te sluiten, maar wellicht bevindt de Braziliaanse rente zich nu op een hoogtepunt.

Obligaties in dollar ?

Na een moeilijk begin van de week kreeg de euro meer kleur dankzij het reddingsplan voor Griekenland en door de spanningen tussen Democraten en Republikeinen in de VS. Onze munt steeg uiteindelijk van 1,40 naar 1,44 USD. We blijven de Amerikaanse obligatiemarkt mijden.

Deel dit artikel