Analyse
Twitter: beursindicator? 7 jaar geleden - woensdag 29 juni 2011

Veel marktparticipanten dromen van een indicator die aangeeft of een beursindex zal stijgen of dalen. Niemand heeft echter tot nu toe de heilige graal gevonden. Of toch?

Johan Bollen, een Belgische professor aan een Amerikaanse universiteit, zou via berichten op Twitter de beursstemming en de richting van de Amerikaanse indices kunnen voorspellen.

 

Correlatie

Aangeven dat sociale media een steeds belangrijker rol in het dagelijkse leven innemen, is een open deur intrappen maar dat ze ook een rol op de beursvloer kunnen spelen, was tot voor kort zo goed als ondenkbaar. Het blijkt nu dat onderzoeker Johan Bollen en zijn team een link hebben kunnen leggen tussen de algemene gemoedstoestand op Twitter en de beursbewegingen.
Deze zogenaamde Twitter-index zou aangeven welke richting de Amerikaanse beursgraadmeter S&P500 enkele dagen later zou gaan kiezen. In de studie zou de correlatie bijna 87 % bedragen. We moeten er wel bij vertellen dat Bollen & Co zijn studie heeft uitgevoerd eind 2008 gedurende slechts een maand. In hoeverre de resultaten van het onderzoek te extrapoleren zijn, is een open vraag. De precieze opmaak van de Twitter-indicator en zijn componenten zijn tot nu toe een goed bewaard geheim gebleven. Wel is geweten dat woorden verbonden aan bepaalde emoties worden opgemeten en samengebracht een algemene gemoedstoestand weergeven.

 

Niet alleen

Bollen is trouwens niet alleen in zijn bevindingen. In een andere studie heeft men de populariteit van drie bedrijven, Starbucks, Nike en Coca-Cola op Twitter, Facebook en YouTube bijna een jaar gevolgd. Wanneer het aantal volgers op Twitter en Facebook toenemen en filmpjes rond deze bedrijven op You Tube meer in trek zijn dan gaan hun aandelen 10 tot 30 dagen later bijna altijd hoger.

 

Der mensen

Deze conclusies mogen op zich niet verbazen. De beurs is nu eenmaal ‘der mensen’ waar emoties zoals onder andere nervositeit, onrust of kalmte heersen. De massapsychologie en kuddegedrag bepalen ook (grote) koersbewegingen. Dat beleggers altijd op een rationele manier risico- en rendementsfactoren tegen elkaar afwegen, zodat de handel efficiënt verloopt zonder scheeftrekkingen is de waarheid geweld aandoen. Het is niet voor niets dat de tak behavioral finance, die de impact van de menselijke psychologie in de financiële wereld bestudeert, over de jaren heen zo’n belangrijke positie op de financiële markten heeft weten in te palmen. Er zijn zelfs beleggingsfondsen die hun strategie erdoor laten bepalen.

 

We mogen de resultaten van deze indicatoren evenwel niet overschatten. Ze geven slechts een indicatie op korte termijn. Traders en speculanten kunnen er wel bij varen. Wij breken echter een lans voor beleggen op de lange termijn gebaseerd op fundamentele factoren en hechten dan ook minder belang aan koersschommelingen op korte termijn.

 

Deel dit artikel