Analyse
Turkije: opnieuw Erdogan 7 jaar geleden - dinsdag 21 juni 2011

Eerste minister Recep Erdogan is voor de derde keer de grote winnaar van de verkiezingen. Een historisch succes dankzij de economische verwezenlijkingen sinds hij in 2002 aan de macht kwam. Is Turkije een interessante beleggingsbestemming?


Stabiliteit en voorspoed

Kiezers en dan vooral de armeren en kleine ondernemers zijn het duidelijk niet vergeten dat hun inkomens zijn verdubbeld op tien jaar en de betere beheer van de staatsfinanciën voor een betere economische stabiliteit hebben gezorgd. Ze waren ook tevreden met het optreden van de overheid om snel uit de recessie van 2009 te komen. De groei van 8,9 % in 2010 heeft de werkloosheid zelfs tot het niveau van voor de crisis teruggebracht. Maar Erdogan kon niet over gans de lijn tevreden zijn. Hij had op een tweederde meerderheid in het parlement gerekend om de Grondwet te wijzigen en zich extra macht toe te eigenen. Met slechts 60 % van de verkozenen achter zich, zal hij zijn ambities moeten bijstellen. Dit is echter een goede zaak voor de economie, die prioriteit nr 1 blijft.

 

Niet zeker

De Turkse economische bloei heeft echter ook schaduwzijden. Het land blijft zeer afhankelijk van zeer volatiele buitenlandse investeringen. Het waren nu net deze investeringen die in het verleden voor grote crisissen hebben gezorgd. Bovendien neemt het handelstekort door de hoge olieprijzen en de forse groei van de binnenlandse vraag hand over hand toe. Om de kredietgroei en de binnenlandse vraag af te remmen en de inflatie te temperen heeft de centrale bank haar rentevoeten opgetrokken. De overheid van haar kant heeft zich dan weer een strikte budgettaire discipline opgelegd. De monetaire verstrakking en restrictieve overheidsfinanciën (hogere consumptiebelasting) staan de komende kwartalen op het programma en zullen ongetwijfeld op de groei wegen.

 

Naast de overwaardering van de lira tegenover de euro en de grote volatiliteit van Turkse activa, pleit de verwachte groeivertraging evenmin in het voordeel van een belegging in Turkije.

Deel dit artikel