Analyse
Tradingaanbiedingen op wisselmarkten 6 jaar geleden - dinsdag 28 juni 2011

Ga niet in op aanbiedingen om te speculeren op de wisselmarkten.

Ik krijg op regelmatige tijdstippen ongevraagde aanbiedingen in mijn mailbox van zogenaamde brokers zoals forex.com, AvaFx, fxcm.com,… die me willen aanzetten om in valuta te handelen. Ze spiegelen me mooie en gemakkelijk te verkrijgen winsten voor en bieden me online opleidingen tot trader aan. Wat moet ik van dit alles denken? Is dit het overwegen waard?

 

Waarover gaat het?

Deze onlinehandelshuizen spiegelen u inderdaad mooie winsten op korte termijn voor en stellen het verhandelen van valuta als zeer eenvoudig voor. Dit is het echter niet. Wisselmarkten zijn zeer beweeglijke markten die op het minste nieuwsfeit, zelfs gerucht, reageren en dus zeer moeilijk in te schatten vallen. Op de wisselmarkten wordt per dag zo’n 1 000 miljard dollar verhandeld en bewegen de koersen onafgebroken van zondagavond tot vrijdagavond. Geen sinecure dus om als kleine, onervaren trader zich in dit strijdgewoel te begeven en op extreem korte termijn de juiste richting van een munt tegenover een andere munt te kiezen.

 

Om louche bedrijven gaat het in de meeste gevallen echter niet. Het zijn meestal tradinghuizen, die hun sporen al hebben verdiend met online valutahandel en als aandeelhouder financiële instellingen hebben. Hun enige bedoeling is zoveel mogelijk klanten binnen te halen en aan te zetten tot trading. De concurrentie onderling is bikkelhard vandaar de talloze uitnodigingen via email. Het aanbod om een opleiding tot trader moet u met een korrel zout nemen. Het gaat meestal niet verder dan enkele videoboodschappen met wat algemene informatie.

 

Voorbeeld

Stel dat u mikt op een stijging van de euro tegenover de dollar en in een product aangeboden door één van die brokers stapt. U koopt dan niet rechtstreeks de euro tegenover de dollar maar legt vast hoeveel u kunt winnen of verliezen bij elke koerswijziging van de euro tegenover de dollar. U kunt bijvoorbeeld voor elke variatie van de koers met 0,0001 1 euro inzetten. Wanneer de instapkoers nu 1,4406 bedraagt en daarna stijgt tot 1,4407 (een hausse van de euro tegenover de dollar dus) dan zal u 1 euro winnen. Als het tegenovergestelde zich zou voordoen en de koers valt terug tot 1,4405 dan verliest u 1 euro. De winsten en de verliezen kunnen dus snel zeer hoog oplopen.

 

Stel dat de koers stijgt tot 1,4466 (+0,4 %). In ons voorbeeld is dit een verschil van 60 punten, goed voor een winst van 60 euro terwijl u bij aanvang niets had belegd. Het enige geld dat u in feite moet immobiliseren is een veiligheidsreserve, dat dient als garantie voor de broker bij verlies. U kunt op geen enkel moment meer verliezen dan het bedrag van deze garantie dankzij een automatische stoplos. De minimumgarantie bedraagt bij verschillende brokers 100 euro. Het is voldoende dat de euro met 0,7 % daalt tegenover het startniveau (dit gebeurt vrij dikwijls op één en dezelfde handelsdag) om de volledige garantie van 100 euro kwijt te spelen. Hier ligt het gevaar van deze producten.

 

Niet op ingaan

U moet weten dat u via een platform van deze internationaal actieve brokers niet rechtstreeks actief bent op de wisselmarkten. U koopt niet echt een munt maar neemt een weddenschap aan omtrent haar evolutie (hoger of lager) via afgeleide producten. Deze producten vermenigvuldigen de winst, dankzij het hefboomeffect, wanneer de munt in de door u verwachte richting evolueert, maar doen de verliezen oplopen in het tegenovergestelde geval.

 

Het moge duidelijk zijn dat we niet zouden ingaan op deze voorstellen die u aanzetten tot speculatie. Het is immers onmogelijk om van dag tot dag de evolutie van een munt in te schatten. Trouwens, slechts een beperkt aantal gehaaide en ervaren traders weet zich staande te houden op de wisselmarkten. U die niet over de nodige ervaring beschikt, in geen dealingroom van een bank zit en geen economen en analisten als steun kunt gebruiken, hebt dan ook geen schijn van kans. Kortom, handelen op de wisselmarkten met de doelstelling te speculeren is niet voor de gewone sterveling weggelegd.

 

Deel dit artikel