Analyse
Noorse kroon geen alternatief 7 jaar geleden - donderdag 30 juni 2011

Op de obligatiemarkten is het vandaag niet gemakkelijk om een interessant alternatief te vinden voor obligaties in euro. We zijn van oordeel dat de Zweedse kroon er eentje is. Maar wat met zijn Scandinavische buur, de Noorse kroon? Biedt deze munt, die over het algemeen weinig aandacht krijgt, geen mogelijkheden?

 

Sterke economie

Eén ding is zeker: de Noorse economie heeft de financiële crisis met vrij veel gemak het hoofd geboden en blaakt vandaag van gezondheid. De centrale bank verwacht voor dit jaar, een economische groei van 3,25 % en voor 2012 rekent ze zelfs op 3,75 %. De werkloosheid van haar kant viel terug tot 2,5 %, het laagste niveau in 18 maanden.

 

Sterke cijfers die de centrale bank niet koud laten. Op 12 mei heeft ze de leidende rentevoet nog verhoogd met 0,25 % tot 2,25 %. De inflatie, die met 1,3 % in april vooralsnog ruim onder het streefdoel van de bank ligt, is momenteel niet echt een probleem. Maar de centrale bank vreest dat de looninflatie, door de bijna volledige tewerkstelling, de forse stijging van de huizenprijzen, die aangezwengeld wordt door een kredietboom, en de stijgende consumptie de inflatie naar te hoge niveaus zullen duwen. Later dit jaar zou de bank nog verschillende keren de rente verhogen.

 

Overheidsfinanciën ijzersterk

De overheidsfinanciën zijn daarenboven kerngezond. In 2010 bedroeg het overheidsoverschot nog 10,3 % van het bbp vooral dankzij de olie-inkomsten. Dit jaar zou het overschot 13 % bedragen. Noorwegen is de zevende grootste olieproducent ter wereld. Daarnaast heeft de overheid een pensioenfonds (lees: oliefonds) met een waarde van meer dan 250 miljard EUR achter de hand, een stevig appeltje voor de dorst. Sinds 1996 plaatst ze belastingen op olie- en gasactiviteiten, inkomsten uit eigen olievelden en dividenden van zijn 67 %-belang in Statoil, de grootste energiegroep van het land, in het fonds. Het mag dan ook niet verbazen dat met zo’n cijfers beleggers zich geen zorgen maken over de capaciteit van de Noorse staat om haar verplichtingen na te komen.

 

En de munt?

Ondanks deze solide fundamenten en mogelijk verdere verstrakking van het monetaire beleid, zijn we geen voorstander van de munt en raden we ze niet aan. Er zijn betere alternatieven op de markt voorhanden. Tegen het huidige koersniveau heeft de Noorse kroon nauwelijks opwaarts potentieel. Gezien de Noorse obligatierentes op middellange en lange termijn lager liggen dan bij ons, zien we geen reden om in obligaties in NOK te beleggen. Onze voorkeur blijft uitgaan naar buurmunt, de Zweedse kroon, die wel nog opwaarts potentieel heeft tegenover de Europese eenheidsmunt terwijl de Zweedse staatsfinanciën ook vrij gezond zijn.

 

Deel dit artikel