Analyse
Europa: een eindeloze crisis? 7 jaar geleden - woensdag 1 juni 2011

Griekenland heeft de beloften die het deed bij het eerste reddingsplan een jaar geleden niet gehouden en Europa aarzelt om het land door dik en dun te steunen. Gevolg, de Griekse rente rijst de pan uit en voor wat er na 2013 met de overheidsschuld zal gebeuren wordt met alle scenario’s rekening gehouden.

 

Door de crisis te laten verzanden neemt Europa echter enorme risico’s: gevaar voor besmetting van andere landen, aanzienlijke verliezen voor de Europese Centrale Bank die heel wat overheidspapier bezit van de landen in nood. En waarschijnlijk zou niet alleen de ECB moeten geherkapitaliseerd worden, maar de hele Europese financiële sector, wat de belastingbetaler honderden miljarden euro’s zou kosten.

 

Toch lijkt de kostprijs van een onwrikbare steun aan de zwakke broertjes peanuts in het licht van de risico’s die Europa loopt als het werkloos blijft toekijken. Op Europese schaal zijn de problemen van Griekenland, Portugal en Ierland perfect beheersbaar. De financiële situatie van de eurozone in haar geheel is immers nog altijd gezond. Meer dan om een financiële crisis gaat het dus eerder om een gebrek aan politieke wil.

 

Maar nu, een jaar nadat ze begon, komt de Europese schuldencrisis in een nieuwe fase. De Spanjaarden hebben via het stemhokje te kennen gegeven dat ze na drie jaar de besparingen van de regering Zapatero niet langer nemen. Nadat de ratingbureaus Standard & Poors en Fitch de outlook van Italië en België (vooruitzichten van overheidspapier) al verlaagden, komt plots een van de grootste economieën van de eurozone in het vizier. Meer dan ooit dreigt de schuldencrisis de rest van de eurozone te besmetten. Maar zoals zware crisissen in het verleden meer dan eens tot meer Europa hebben geleid, zo is het heel goed mogelijk dat de huidige situatie uitmondt in een sterkere fiscale unie. In afwachting moeten de Europese regeringsleiders zich echter bewust worden van het gevaar en alles in het werk stellen om de geloofwaardigheid van de eurozone te beschermen.

 

Zonder het vertrouwen van spaarders en beleggers zijn de groei en de toekomst van de eurozone in gevaar. De tijd dringt.

 

Deel dit artikel