Analyse
VS: geen sterk herstel van de vastgoedmarkt 7 jaar geleden - woensdag 11 mei 2011

Een jaar geleden leek de vastgoedmarkt in de VS zich te herstellen dankzij fiscale steunmaatregelen en extreem lage rentevoeten. Vandaag, gaan de vastgoedprijzen opnieuw lager…

De huidige rentevoet voor een hypotheeklening op 30 jaar bedraagt momenteel 4,6 %, lager dan die van een jaar geleden (4,9 %). Daarnaast zou het lichte herstel van de arbeidsmarkt in het eerste trimester zich moeten vertalen in een verbetering van de gezinsfinanciën en een geleidelijke daling van het aantal dubieuze kredieten. Nochtans blijft de prijs van Amerikaans vastgoed, dan sinds de top van 2006 al gemiddeld 1/3 is gedaald, afbrokkelen. Wat gebeurt er?

 

Overvloedig aanbod

Het vastgoedaanbod in de VS is enorm door het grote aantal verplichte verkopen, nadat de eigenaars in financiële problemen zijn gekomen. Dit overaanbod weegt op de prijzen en zet een vicieuze cirkel in gang : in het eerste trimester moesten 28 % van de Amerikaanse huiseigenaars nog meer geld aan de bank dan hun vastgoed waard was. Deze toestand zorgt ervoor dat steeds meer Amerikanen de terugbetaling van hun lening staken. Geen goede zaak voor de vastgoedprijzen…

 

Zwakke vraag

De vraag blijft echter vrij zwak terwijl het aanbod vrij aanzienlijk is. In het eerste trimester groeide de economie slechts met 1,8 %, een tegenvallend cijfer. De werkloosheidsgraad, 9 % in april , weegt nog steeds op het gemoed van de Amerikanen en doet potentiële kopers de kat uit de boom kijken. Aangezien de vastgoedprijzen blijven dalen, wachten ze af tot dat de prijzen de bodem hebben bereikt alvorens zich op de markt te begeven.

 

Stimulering van de groei?

Voor de crisis hebben Amerikaanse gezinnen geprofiteerd van de stijgende vastgoedprijzen, interest only hypothecaire leningen (enkel de intresten worden betaald, het saldo blijft onveranderd) en een vermenigvuldiging van hypotheken om het maximum aan liquiditeiten uit hun vastgoed te halen zodat ze boven hun mogelijkheden konden consumeren en uitgeven.

 

Vandaag, nu de vastgoedprijzen niet meer stijgen, is deze bron opgedroogd en moeten gezinnen opnieuw leren om binnen hun budget te blijven. Dit is duidelijk niet gemakkelijk want nieuwe kredietvormen nemen de fakkel over en zetten nieuwe records neer (het totale aantal kredieten aan studenten ligt hoger dan krediet via kredietkaarten…). Bovendien moeten gezinnen vandaag ook de uitgeleende kapitaal terugbetalen en dit weegt zwaar door op het beschikbare inkomen.

 

Vandaag remt vastgoed het economische herstel af terwijl het voorheen de groei stimuleerde. Zolang deze markt haar vorm van weleer niet terugvindt, is het weinig waarschijnlijk dat de Amerikaanse economie opnieuw op kruissnelheid komt. De laatste indicatoren wijzen niet op een krachtig herstel. We verwachten dan ook dat de Amerikaanse groei vrij zwak zal blijven.

 

Amerikaanse aandelen, die eerder goedkoop zijn, blijven niettemin koopwaardig. Gebruik onze aandelenselector om de interessantste aandelen te vinden of beleg erin via de volgende fondsen KBC Index United States, SSgA US Index Equity en Columbia Securities en via de tracker iShares S&P 500 (Euronext Amsterdam, ticker IACC, ISIN: IE00B4L5ZD99, in euro).

 

Deel dit artikel