Analyse
Lage dollarkoers: vloek of zegen? 7 jaar geleden - woensdag 11 mei 2011

De Amerikaanse minister van Financiën zei vorige week nog dat het belangrijk is voor de VS dat de dollar een sterke munt blijft, maar intussen blijft die dollar wel verder wegglijden t.o.v. heel wat munten. Een uitgelezen kans om tamelijk goedkoop Amerikaanse aandelen bij te tanken!

 

De dollar, een sterke troef voor de VS

Ondanks de hoge schuldenlast van de VS heeft het land de luxe dat de dollar nog altijd goed is voor ± 61 % van de internationale wisselreserves en dé referentiemunt blijft van het wereldwijde financieel systeem. Een grote troef, want terwijl andere landen hun bezuinigingsinspanningen moeten opvoeren of economische groei moeten kunnen voorleggen om beleggers bereid te vinden hun schuld tegen redelijke tarieven te financieren, kan de VS terugvallen op een blijvend sterke vraag naar dollars. Bovendien drukt de Fed (al sinds het begin van de financiële crisis) ook zelf dollars bij om de schatkist te spijzen en de markten tegen quasi nulrentevoeten met dollars te overspoelen. Dat erg flexibele monetair beleid heeft het voordeel dat de overheid zich kan blijven financieren tegen kunstmatig lage rentevoeten en het holt ook de waarde van de dollar uit, wat in de kaart speelt van de Amerikaanse export (goedkoper).

 

Alternatieven?

Aangezien de VS de begrotingstekorten blijft aaneenrijgen, zou je verwachten dat de beleggers voor hun centen andere en vooral betere oorden opzoeken. Helaas zijn veilige alternatieven dun gezaaid. De perikelen van Griekenland, Ierland en Portugal, en de manier waarop de EU de crisis heeft aangepakt, zijn niet van die aard om de soliditeit van de euro een forse boost te geven. Japan kampt dan weer met de grootste overheidsschuld van alle grote economieën. Het VK blijft de recordtekorten opstapelen en de schuldgraad van de Britse gezinnen behoort tot de hoogste ter wereld. Veel beleggers richtten hun blik dan ook naar groeilandmunten, maar na een periode van forse koersstijgingen lijken de meeste daarvan nu duur geworden. Bovendien financieren veel groeilanden zich momenteel tegen historisch lage rentevoeten en moeten ook beleggers dus geen wonderen verwachten. O.i. zijn de rendementen te laag t.o.v. het risico op een koersdaling van die groeilandmunten. Het is niet onwaarschijnlijk dat ze terrein zullen verliezen zodra de westerse centrale banken hun beleid normaliseren (de rente optrekken). Mikken op groeilandobligaties lijkt ons enkel iets voor waaghalzen.

 

Goede plannen

Wat zijn dan wel nog veilige beleggingsbestemmingen? Landen die kunnen bogen op gezonde overheidsfinanciën. Helaas zijn de munten van dergelijke goede leerlingen veelal ook fors gestegen t.o.v. de dollar. Dat is onder meer zo voor de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar, die ons niet interessant meer lijken. De Canadese dollar, de Zwitserse frank en de Zweedse en Deense kroon verdienen wel nog een plaatsje in onze portefeuilles.

De rendementen zijn er niet noodzakelijk hoger dan in de eurozone, maar wie vreest voor een verder uitdeinen van de Europese schuldencrisis, speelt met deze munten wel op veilig.

 

U kunt er investeren via de volgende fondsen:

KBC Renta Swissrenta (obligaties in Zwitserse frank), ING L Renta Fund II DKK en KBC Renta Decarenta (obligaties in Deense kroon), ING L Renta Fund II SEK en KBC Renta Sekarenta (obligaties in Zweedse kroon) en ING L Renta Fund II CAD (obligaties in Canadese dollar).

 

Gezien de toestand van de Amerikaanse overheidsfinanciën vinden we obligaties uit de VS niet koopwaardig. De zwakke dollar biedt wel kansen voor Europese beleggers die vrij goedkoop Amerikaanse aandelen willen bijtanken (15 tot 30 % van uw portefeuille). Aangezien de Chinese yuan nog altijd erg weinig evolueert t.o.v. de dollar, zijn ook Chinese aandelen (max. 10 % van uw portefeuille) aantrekkelijk.

 

Om Amerikaanse aandelen te kiezen, gebruik onze aandelenselector.

 

U kunt ook kiezen voor fondsen en o.m., voor  Amerikaanse aandelen, KBC Index United States, SSgA US Index Equity, Columbia Securities en de tracker iShares S&P 500 (Euronext Amsterdam, ticker IACC, ISIN: IE00B4L5ZD99, in euro), of Fidelity China Foc. A EUR (Chinese aandelen).

 

Deel dit artikel