Analyse
Goud: geen houden aan 7 jaar geleden - woensdag 4 mei 2011

De goudprijs gaat zonder veel tegenstand van record naar record en ging vorige maand zelfs voor het eerst door de grens van 1 500 dollar. Kan het goud deze helse rit aanhouden?

 

Met dank aan Ben

Sinds begin februari lijkt niets het goud nog te kunnen stoppen. Op drie maanden tijd ging de prijs voor een troy ounce (= 31,1 gram) van 1 320 USD naar 1 530 USD, een stijging van 16 % in dollartermen. Door de terugval van de dollar tegenover de euro kon het edel metaal over dezelfde periode slechts met 3 % stijgen.

 

De sterke opmars van het goud heeft verschillende redenen. Ongetwijfeld de belangrijkste is de flink toegenomen inflatievrees. Het wordt almaar duidelijker, zeker na de persconferentie van het hoofd van de Amerikaanse centrale bank Ben Bernanke van midden vorige week, dat de Federal Reserve haar lage rentebeleid nog een tijdje zal aanhouden en de markten zal blijven overspoelen met goedkoop geld. Het feit dat de inflatie in de opkomende landen, en dan vooral in China, hand over hand toeneemt, wakkert deze vrees nog wat extra aan.

 

Dit ultrasoepele beleid verzwakt trouwens de dollar, ook een opsteker voor het goud want beleggers kopen goud om zich tegen de daling van de greenback in te dekken. De cirkel is rond als het ware. Kortom, de fysieke vraag naar goud, rechtstreeks of via trackers, blijft maar toenemen terwijl het aanbod van goud niet noemenswaardig stijgt. Goudmijnen hebben immers de voorbije jaren hun investeringen niet gevoelig opgedreven terwijl grote vondsten al jaren zo goed als zijn uitgebleven.

 

Beleggen

Hoe lang kan deze prijsstijging nog doorgaan? Tot waar de goudprijs verder kan stijgen, is de vraag van één miljoen. We willen ons op geen cijfer vastpinnen maar dat de vraag naar het edel metaal door de hierboven aangestipte redenen zal blijven aanhouden, daarvan zijn we wel overtuigd. Goud mag dan ook in portefeuille blijven of indien u geen goud bezit mag u nog altijd kopen voor zowat 5 à 10 % van de portefeuille. We blijven een belegging in goud zien als een uitstekende verzekering tegen al het mogelijke economisch onheil, gaande van inflatie tot een ontsporing van de (Europese) schuldencrisis.

 

We raden de aankoop van fysiek goud aan of van een tracker die direct in goud belegt (en niet in afgeleide producten) om het tegenpartijrisico te beperken. U kunt gouden munten of goudstaven aanschaffen en in een kluis bewaren. Onze voorkeur gaat uit naar de wisselkantoren Goldforex, Eurogold of Numagold. Wilt u liever geen fysiek goud in uw bezit dan kan u een beursgenoteerde tracker aanschaffen die rechtstreeks in goud belegt. Ze kopen goud op en slaan die op in kluizen. Hier schuiven we iShares Comes Gold Trust (IAU) in dollar naar voor en in euro gaan we voor Gold Bullion Securities (GBS), genoteerd op Euronext Parijs, en ETFS Physical Gold (PHAU), genoteerd op Euronext Amsterdam.

 

Deel dit artikel