Analyse
Japanse yen in lastig parket 7 jaar geleden - dinsdag 12 april 2011

De Japanse yen is momenteel het kneusje op de wisselmarkt. Tegenover de euro noteert de munt op het laagste niveau in meer dan 10 maand. Beleggers laten om diverse redenen de munt volkomen links liggen.

 

Hoge vlucht

Net na de tsunami was er geen houden aan en klom de yen in ijltempo tegenover de dollar en de euro. Verzekeringsmaatschappijen maar ook veel Japanners repatrieerden uit onzekerheid buitenlandse beleggingen waardoor de vraag naar yen de hoogte inschoot. Voeg daar nog de vlucht naar veiligheid aan toe, toen de beurzen net na de natuurramp forse klappen kregen, en de yen zat op rozen. Het ging zelfs zo snel dat de Japanse centrale bank, gesteund door andere centrale banken, miljarden yen verkocht op de wisselmarkten om de munt af te koelen.

Ommezwaai

Maar de voorbije twee weken is het sentiment volledig gedraaid en valt de yen haast onafgebroken (elf handelsdagen op rij) terug tegenover de belangrijkste munten. Van zodra de repatriëringen opdroogden, traden de economische fundamentals van het land opnieuw op de voorgrond en die zien er niet goed uit. Zo kampt het land onder meer met een enorme overheidsschuld, die door de ramp enkel nog zal toenemen. En om de economie te ondersteunen pompt de Japanse centrale bank miljarden yen in de markt. Het ziet er trouwens naar uit dat ze voor een langere tijd dan eerder verwacht haar ultrasoepel monetair beleid zal voortzetten. De rente zal met andere woorden in tegenstelling tot in Europa langer zeer laag blijven. Beleggingen in yen zullen dus langduriger bijna niets opleveren.

Dit gegeven heeft de carry trades terug in gang gezet. Speculanten lenen in Japanse munt tegen een zeer lage rente, verkopen de yen om in andere munten of activa die een hogere rentevergoeding bieden of hogere rendementen in het vooruitzicht stellen, te beleggen. Die massale verkoop van de Japanse yen weegt zwaar door op de koers.

Correct

Door de forse en zeer snelle inzinking van de yen is de Japanse munt correct gewaardeerd tegenover de euro. Maar door de slechte toestand van de overheidsfinanciën en de erg lage rentevoeten blijven we toch we de Japanse obligatiemarkt mijden, ook de nog altijd relatief dure Japanse aandelenmarkt laten we links liggen.

 

Deel dit artikel