Analyse
De Amerikaanse huizenmarkt en de Negative equity 7 jaar geleden - donderdag 7 april 2011

De huizenmarkt blijft het zorgenkind van de Amerikaanse economie. Een fenomeen dat als een donkere wolk boven de economie en de huizenmarkt blijft hangen is negative equity.

 

Rampzalig

De voorbije weken vielen een hele resem cijfers van de Amerikaanse huizenmarkt dik tegen. De verkoop van nieuwe woningen bevond zich in februari op het laagste niveau sinds 1963 terwijl de gemiddelde prijs van een woning maar blijft zakken. Ook het aantal bouwvergunningen en het aantal in aanbouw genomen nieuwe woningen kregen de voorbije maanden een flinke dreun en bevinden zich op zeer lage niveaus. De Amerikaanse woningmarkt slaagt er met andere woorden niet in om een duurzaam herstel neer te zetten.

 

Gevaar

Het feit dat de Amerikaanse overheid recent haar steunmaatregelen voor de woningmarkt heeft ingetrokken verklaart gedeeltelijk deze inzinking maar kan die niet volledig verklaren. Het structurele overaanbod aan huizen op de markt kan dit echter wel. Doordat te veel huizen op de markt worden aangeboden, ondermeer door foreclosures (gedwongen verkopen omdat mensen hun hypotheken niet meer kunnen terugbetalen), blijft de druk op de prijzen enorm.

 

De prijsdalingen zijn echter zo groot dat de huizen van miljoenen Amerikaanse gezinnen minder waard zijn dan de hypotheek die er op loopt. De uitstaande schuld is dus hoger dan de waarde van het eigendom, zijnde negative equity of negatief kapitaal. Problematisch wordt het pas echt wanneer een gezin de lening niet meer kan terugbetalen, het huis wordt verkocht maar de opbrengst minder is dan het uitstaande bedrag op de lening. Het gezin is zijn woning kwijt en draagt nog heel wat schulden. Door dit fenomeen wordt er aan kapitaalvernietiging gedaan, een zeer nefast gegeven voor de huizenmarkt en de economie in het algemeen.

 

Hoewel we optimistisch zijn gestemd over de Amerikaanse economie, is de huizenmarkt momenteel de zwakke schakel. We houden zeker de vinger aan de pols en kijken met argusogen hoe de woningmarkt verder zal evolueren. Een stijging van de rentevoeten op korte en lange termijn kan ze trouwens missen als kiespijn.

 

Deel dit artikel