Analyse
Zwitserse frank: rots in de branding 7 jaar geleden - donderdag 24 maart 2011

In moeilijke beurstijden vluchten beleggers steeds weer in de richting van de Zwitserse frank, die gezien wordt als een veilige haven. Waarom?

 

Slecht nieuws is goed

De Zwitserse frank presteert traditioneel sterk als de financiële markten getroffen worden door onzekerheid en risicovolle activa worden verlaten. Dat was het geval toen de schuldencrisis de eurozone in de ban hield, de olieprijs opliep door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en toen de vrees voor een Japanse nucleaire ramp de kop opstak. Sinds enkele weken werden we overspoeld door ‘slecht’ internationaal nieuws, waardoor de swissie, zoals valutahandelaars de munt noemen, steeg tegenover de euro. Ongeveer een maand geleden was nog 1,32 frank nodig was om een euro te kopen, nu is dit teruggevallen tot 1,25 frank.

Historisch

De status van veilige haven is niet van gisteren. Historisch gezien is de Zwitserse frank één van de meest stabiele munten ter wereld dankzij een zeer conservatieve monetaire politiek – met de strijd tegen inflatie als één van de belangrijkste doelen – en het grote goudreserve van de Zwitserse centrale bank in het verleden. De frank wordt dan ook beschouwd als een belegging die de stormen op de financiële markten kan doorstaan.

Stabiel en economisch sterk

Ook vandaag nog is Zwitserland een oase van rust, geroemd om zijn neutraliteit, en beschikt het over een stabiel politiek klimaat en vrij stevige economisch-financiële fundamenten. Zo kampt het land slechts met een werkloosheid van 3,6 %, bedraagt zijn schuld slechts 38 % van het BBP (terwijl veel landen uit de eurozone boven de EU-norm van 60 % zitten) en zijn de overheidsfinanciën zo goed als in evenwicht. De Zwitserse centrale bank voert trouwens een onafhankelijke monetaire politiek. Ten slotte heeft het land een gunstig ondernemersklimaat en herbergt een hele resem stabiele multinationals zoals Novartis, Nestlé… Het land kan dus bogen op een hele resem kenmerken die vandaag eerder zeldzaam zijn en bijzonder worden gesmaakt in tijden van onzekerheid.
Nochtans ligt de rente, één van de belangrijkste criteria om al dan niet in een munt te stappen, in Zwitserland niet bijster hoog. De referentierente ligt op 0,25 % en op 10-jarig staatspapier krijgt men slechts 1,90 %.

Nadelen

Voor een munt is het niet altijd een zegen om als veilige haven door het leven te gaan en dit geldt zeker voor de Zwitserse frank, die een relatief kleine munt is tussen de grote jongens zoals de euro, dollar en yen. Als veel geld toestroomt, gaat de opmars van de swissie dan ook soms te snel. In 2009 en 2010 heeft de centrale bank tevergeefs getracht de opmars van haar munt te stoppen door Zwitserse franken op de markt te gaan verkopen. Maar uiteindelijk heeft dit de bank opgezadeld met een miljoenenverlies (en bakken kritiek). Een te sterke stijging van de munt weegt inderdaad op de export. De eigen producten worden immers duurder voor buitenlandse afnemers.

Conclusie

De Zwitserse frank heeft de laatste twee jaar enorm sterk gepresteerd tegenover de euro (en andere munten). Ze ging er over die periode maar liefst met een kleine 20 % op vooruit. Zolang de economische en geopolitieke onzekerheid aanwezig blijft, zal de munt zich sterk gedragen. Obligaties in Zwitserse frank blijven dan ook een plaatsje verdienen in defensieve portefeuille. Beperk evenwel het gewicht tot 5 % gezien de munt duur is tegenover de euro. We raden het KBC Renta Swissrenta aan.


Deel dit artikel