Analyse
Japan in 2011? 7 jaar geleden - dinsdag 8 maart 2011

In 2010 kon Japan nog teren op een spectaculair herstel van zijn export, maar 2011 wordt van een heel ander allooi...

Nadat Japan in 2010 nog profiteerde van een forse heropleving van zijn export, lijken alle oude kwalen in 2011 weer helemaal terug. De stagnatie van de export weegt op de economie en de politieke stabiliteit is zoek. De minister van buitenlandse zaken nam ontslag en eerste minister Naoto Kan staat onder druk, en dat alles op een moment dat de overheidsfinanciën er belabberd aan toe zijn en het land nood heeft aan grondige hervormingen.

 

Export allesbepalend

Japan verloor in 2010 weliswaar zijn plaats als 's werelds op een na grootste economie aan China, maar het beleefde toch een goede eerste jaarhelft en liet uiteindelijk over heel 2010 een economische groei optekenen van 3,9 %. Die vooruitgang was te danken aan de forse heropleving van de export (+24 % t.o.v. 2009). Helaas kon het die goede prestaties niet lang volhouden en in het vierde kwartaal van 2010 begon de export al te stagneren. Begin dit jaar waren er steeds meer signalen van zwakte en begon de Japanse economie te krimpen. Dat is grotendeels te wijten aan de vertraging bij de belangrijkste handelspartners (afzetmarkten) van Japan, maar ook aan de dure yen (overgewaardeerd t.o.v. de euro en nog meer t.o.v. de Amerikaanse dollar) die de competitiviteit van de Japanse exporteurs ondermijnt.

 

Duurzame groei?

Gezien de grote afhankelijkheid van de export, probeert de regering in Tokio nu de binnenlandse vraag te stimuleren met behulp van overheidsuitgaven. De situatie van de overheidsfinanciën is echter zorgwekkend: de overheidsschuld bedraagt 200 % van het bbp en het begrotingstekort voor 2011 en 2012 wordt geraamd in de buurt van de 7 %. Op dit moment kan het land nog rekenen op zijn binnenlandse spaarders en op de interventies van de Bank of Japan om zijn schulden gefinancierd te krijgen, maar Japan kampt met een vergrijzing van zijn bevolking en dat vertaalt zich in een daling van de spaarquote (gezakt tot onder de 3 % van het beschikbaar inkomen). Kredietbeoordelaar Moody's heeft in februari de rating van Japans overheidsschuldpapier teruggeschroefd en het wordt stilaan hoogdringend dat het land zijn financiën saneert om de internationale beleggers gerust te stellen. Helaas vereist zoiets een langetermijnaanpak, en die is moeilijk in de praktijk te brengen als de politieke verantwoordelijken om de haverklap van het toneel verdwijnen.

 

Japanse activa te mijden

In 2010 beleefde Japan nog een paar goede kwartalen waardoor het een mooie economische groei liet optekenen, maar intussen wordt het land snel ingehaald door zijn problemen.

 

Beleggen in Japanse overheidsobligaties is volgens ons niet interessant: de yen is duur en de geboden rendementen zijn erg laag.
Ook de beurs van Tokio lijkt ons globaal genomen duur.
We laten Japanse activa dan ook links liggen.

 

Deel dit artikel