Analyse
Egyptische markten gesloten maar toch volatiele tracker? 7 jaar geleden - dinsdag 15 maart 2011

Sinds 27 januari is de beurs van Caïro gesloten. Een heropening is al verschillende keren uitgesteld en niemand weet vandaag wanneer de deuren opnieuw opengaan.

Als u ons advies hebt opgevolgd en de tracker Market Vectors Egypt Index ETF hebt gekocht dan bent u misschien wat van de wijs geraakt door zijn forse koersbewegingen hoewel de beurs van Caïro sinds 27 januari is gesloten, om een kapitaalvlucht en de ineenstorting van de aandelen tegen te gaan.

 

Uitzonderlijke omstandigheden

De beheerder van het Market Vectors Egypt Index ETF heeft tot doel de evolutie van de Egyptische beurs te schaduwen maar desondanks is de samenstelling van de tracker niet volledig gelijk aan de Egyptische index. De beheerder hoopt wel dat de correlatie tussen zijn product en de Egyptische beurs 95 % zal bedragen en heeft zichzelf de verplichting opgelegd om minstens 80 % in Egyptische activa te beleggen. Onder de noemer Egyptische activa vallen bedrijven die op de Egyptische beurs noteren of ondernemingen die in het Noord-Afrikaanse land minstens 50 % van hun activiteiten ontplooien.
Bovendien kan de beheerder in uitzonderlijke omstandigheden van zijn strategie afwijken: indien het onmogelijk is om een effect op de Egyptische beurs te kopen dan doet hij het op een andere markt (voor bedrijven die noteren in het buitenland) of stelt de aankoop uit. Door de recente gebeurtenissen kon hij anders waardoor zijn tracker tijdelijk niet samenloopt met de Egyptische beurs.

 

Nog steeds genoteerd

De Market Vectors Egypt Index ETF wordt ondanks de sluiting van de beurs van Caïro nog steeds verhandeld op New York en is zelfs overrompeld door beleggers die al inzetten op een herstel van de Egyptische beurs. Net na de sluiting op 28 januari viel de Market Vectors Egypt Index ETF terug tot 16,22 USD maar herstelde daarna tot zelfs 19,31 USD op 14 februari. De laatste weken was de tracker zeer volatiel door de tegenstrijdige aankondigingen van de beursautoriteiten en de evolutie van de straatprotesten. Maar dit zijn niet de enige redenen voor de aanzienlijke koersbewegingen. De portefeuille van de tracker bestaat immers niet uitsluitend uit Egyptische aandelen. Verschillende aandelen zijn genoteerd in Londen en Toronto. Van de totale waarde van de activa, goed voor 23 miljoen dollar zijn aandelen genoteerd in Caïro slechts goed voor 8 miljoen.

 

Voor de lange termijn

De lange sluiting van de Egyptische beurs vertroebelt de visibiliteit en zorgt voor de hoge volatiliteit. Maar ook na de heropening van de beurs van Caïro zal de volaliteit van de Market Vectors Egypt Index ETF niet direct wegebben. Al deze gebeurtenissen nemen echter niets weg van het aanzienlijke potentieel van Egypte op middellange tot lange termijn. Het land heeft alle troeven in handen om de komende jaren uit te groeien tot een economische macht. We moeten enkel een verduidelijking van de politieke situatie afwachten en daarna het nodige geduld aan de dag leggen.

 

Deel dit artikel