Analyse
De Portugese eerste minister heeft zijn ontslag ingediend 7 jaar geleden - vrijdag 25 maart 2011

De onstabiele politieke toestand brengt vraagtekens met zich mee rond de overheidsschuld. 

 

José Sócrates haalde geen meerderheid in het parlement voor zijn nieuwe bezuinigingsmaatregelen, die hij aan zijn Europese collega’s had beloofd. Hoewel hij bereid is verkiezingen uit te schrijven en een nieuw mandaat beoogt, brengt zijn ontslag en de politieke onzekerheid die dit met zich meebrengt, de financiële situatie van het land in gevaar.

Het gebrek aan vertrouwen van de markten is toegenomen waardoor de rente op tienjarige Portugees staatspapier tot bijna 8 % is gestegen, die op vijf jaar boven 8,3 % heeft postgevat en kortlopend papier onbetaalbaar is geworden. De rente op twee jaar bevindt zich net onder de 7 %.

Het land kan dergelijke hoge rentes niet lang ophoesten. De Portugese overheidsschuld zou trouwens dit jaar boven de 90 % van het BBP uitkomen. Een reddingsplan van de Europese Unie en het IMF lijkt onvermijdelijk en zal niet lang meer uitblijven.

 

Gezien de vele onzekerheden, de dramatische toestand waarin de Portugese overheidsschuld zich bevindt en de hoge schuldgraad van de privé-sector mijden we beleggingen in Portugese obligaties.

 


Deel dit artikel