Analyse
Chaos in Libiƫ, onrust in Europa 7 jaar geleden - woensdag 2 maart 2011

Het volksprotest in Libië nam een dramatische wending. De situatie veroorzaakt ook op de financiële markten heel wat onrust.

 

Hulp !

Na het bloedvergieten is duidelijk dat kolonel Khadaffi, die na een militaire staatsgreep 41 jaar geleden aan de macht kwam, tot alles bereid is om die macht ook te behouden. Door de crisis in Libië kwamen ook de beursmarkten in woelig water terecht en verloren ze terrein. De beleggers grijpen naar vluchtwaarden: de goudprijs steeg tot boven de 1400 USD per ounce en de Zwitserse frank bereikte een hoogtepunt ten opzichte van de euro.

 

Goede relaties met het westen…

De situatie in Libië heeft onmiskenbaar een grotere impact op de financiële markten dan de protestgolven in andere Arabische landen. Nadat Libië lange tijd gedoemd was tot een geïsoleerd bestaan als "schurkenstaat" vanwege zijn rol in het internationaal terrorisme, werd het de laatste jaren plots een nieuw Afrikaans eldorado voor heel wat westerse bedrijven. Sinds het opheffen van de sancties tegen het land in 2006, werden de economische en financiële banden met de rest van de wereld in ijltempo aangehaald. In een paar jaar tijd verdubbelde de Libische export. De meeste grote westerse oliegroepen vestigden zich in het land en de grootschalige infrastructuurwerken gelanceerd door het regime van Khadaffi trokken grote Europese bedrijven aan. Tot slot stonden wapenfabrikanten te drummen om hun producten aan te prijzen in het kader van de hervormingen van de Libische politie en het leger.

 

Grote blootstelling voor Italië

Op 21 februari dook de beurs van Milaan 3,6 % lager. Italië is de eerste handelspartner van Libië, dat tot WO II een Italiaanse kolonie was. Een derde van de Libische export naar Europa gaat naar Italië, en Italië is de belangrijkste leverancier van Libië. De financiële stromen tussen beide landen zijn aanzienlijk. Via zijn staatsfonds heeft Libië massaal geïnvesteerd in de Italiaanse economie. Het heeft participaties ten belope van 3,6 miljard euro in Italiaanse bedrijven en controleert onder meer 7,6 % van UniCredit, 2 % van Finmeccanica, 0,5 % van ENI en zelfs 7,6 % van voetbalclub Juventus Turijn.

 

Veel olie

De financiële markten maken zich vooral zorgen om de gevolgen van de crisis in Libië op de evolutie van de olieprijs. Het land produceert per dag 1,6 miljoen vaten ruwe olie (die hoofdzakelijk richting Europa gaan) en het heeft 3,5 % van de wereldoliereserves in handen. Door de vrees voor een onderbreking van de bevoorrading flirtte de olieprijs vorige week met de 120 USD per vat, zijn hoogste punt van de voorbije 2,5 jaar. In de westerse landen vrezen de beleggers dat een stijging van de olieprijzen de koopkracht zal uithollen en de nog broze consumptie zal aantasten. Ook de inflatiedruk, die in verschillende landen de monetaire autoriteiten nu al zorgen baart, zou nog hoger kunnen oplopen. In de groeilanden, waar de inflatie problematisch hoog is en de centrale banken gedwongen zijn hun beleid te verstrakken, vormt een echte ontsporing van de inflatie onder impuls van de olieprijzen de grootste bedreiging. De beleggers vrezen dan ook dat de wereldwijde economische groei in het gedrang komt en gaan op zoek naar veilige havens, weg van de beurzen.

 

Strategie

De problemen in Libië verhogen de volatiliteit van de markten en verlagen de zichtbaarheid op de conjunctuur. Het heeft echter geen zin om halsoverkop uw aandelen van de hand te doen. Een stijging van de olieprijs kan problematisch worden als ze zou blijven duren, maar niets wijst er momenteel op dat dat zo zal zijn. Wij verwachten op middellange termijn veeleer een stabilisatie van de prijzen, al zal dat wel op een hoger niveau zijn dan voor de crisis. Nu al vrezen voor een ontsporing van de inflatie en een nieuwe recessie is voorbarig.

 

Voor de meest defensief ingestelden onder u, zijn er verschillende beleggingen waarmee u zich kunt beschermen tegen turbulenties op de financiële markten.

 

Onze tips:
- het obligatiefonds KBC Renta Swissrenta
- de tracker Gold Bullion Securities
- als u vreest voor een inflatieopstoot, een inflatiegelinkte obligatie (de coupon en/of het terugbetaalde kapitaal op de einddatum volgen dan de evolutie van het algemene prijsniveau) en o.a. het fonds Amundi Euro Inflation Bond

Deel dit artikel