Analyse
Amerikaanse parlementaire onderzoekscommissie: een bezwarend rapport 7 jaar geleden - dinsdag 22 februari 2011

Uit het erg omvangrijke rapport van de Amerikaanse parlementaire onderzoekscommissie over de financiële crisis kan zowel in Europa als in de VS lering getrokken worden over het mechanisme dat het wereldwijde financiële systeem op de rand van de afgrond bracht.

Volgens het rapport van de Amerikaanse parlementaire onderzoekscommissie over de financiële crisis, wordt Alan Greenspan, de vroegere voorzitter van de Amerikaanse centrale bank als eerste schuldig aangewezen. Hij zou de ongecontroleerde financiële deregulering aangemoedigd hebben en zou geweigerd hebben de nodige maatregelen te nemen om een einde te maken aan de meest verderfelijke praktijken inzake vastgoedfinanciering. De SEC, de beurswaakhond, wordt aan de schandpaal genageld voor zijn ondermaatse controle van de zakenbanken. En de ratingbureaus wordt verweten dat ze blind waren voor de risico’s van de complexe financiële producten, terwijl ze verondersteld werden die te beoordelen.

 

In de VS, waar de financiële hervorming al van start ging, zal dit rapport niet in concrete maatregelen uitmonden. Maar in Europa, waar er nog altijd over de hervorming van de markten gedebatteerd wordt, kan men het maar beter aandachtig lezen. Ondanks de crisis van de laatste jaren en het verdwijnen van een aantal instellingen, worden de risico’s die de banken nemen nog altijd te weinig gecontroleerd. Zo wijzen de banken bij de bekendmaking van hun jaarresultaten gretig op het winstherstel dat ze realiseerden, maar over hun blootstelling aan de overheidsschulden en de impact van een wanbetaling op hun balans zijn ze heel wat minder openhartig. Idem dito voor hun blootstelling aan commercieel vastgoed, een andere tijdbom.
Men kan zich ook afvragen in hoeverre de centrale banken het banksysteem (wereldwijd) zullen (kunnen) blijven steunen. Volgens Standard&Poors is er wereldwijd zowat 577 miljard euro nodig om 75 banken bijkomend eigen vermogen te verschaffen ….

 

De nieuwe stresstests die voor de zomer aangekondigd zijn, zullen beslissend zijn voor de check-up van de financiële sector, maar ook voor de geloofwaardigheid van de regulerende overheid , waaronder de nieuwe Europese Bankautoriteit die onlangs in Londen opgericht werd. In afwachting kunnen ze zich verdiepen in het rapport van het Amerikaanse congres en er lessen uit trekken.

 

Deel dit artikel