Analyse
Inflatie is terug 7 jaar geleden - dinsdag 25 januari 2011

Inflatie sluipt langs een achterpoortje weer binnen.

Met het uitbreken van de crisis was er na 2008 nog nauwelijks sprake van inflatie. Op een laag pitje sudderend was ze ook niet de eerste bekommernis van onze bewindslieden die de handen vol hadden aan de redding van het bankenwezen en aan de crisis van de overheidsschulden.

 

Maar de inflatie sluipt langs een achterpoortje weer binnen. Met 2,2 % bedroeg ze in de eurozone in december opnieuw meer dan de door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde 2 %. En in Groot-Brittannië lijkt ze zelfs uit de hand te lopen (3,7 %). Ook de Chinezen konden niet verhinderen dat de prijzen ontspoorden. En in India weet de overheid niet wat ze moet doen om de voedselcrisis het hoofd te bieden: de prijs van uien, een belangrijk voedingsproduct van de arme bevolking, is in enkele maanden verdubbeld. Net zoals in 2008 zijn het de grondstoffenprijzen die de lont aan het inflatievuur staken. De destijds gevestigde records zijn nog lang niet allemaal gebroken, maar alvast de prijzen van petroleum, koper of tarwe zijn de jongste twaalf maanden de pan uit gerezen. De verklaring moet gezocht worden bij de sterke vraag vanuit de groeilanden, China voorop.

 

De Europese overheden staan vandaag nog machtelozer dan gisteren. De rente optrekken om de inflatie onder controle te krijgen, zal geen effect hebben op de vraag naar en de prijs van grondstoffen, maar zal de kostprijs van de schulden duurder maken en zo de consument een tweede keer straffen. Een stijging van de rente zou ook de reconvalescentie van de banksector en de nog delicate financiering van bepaalde overheidsschulden bemoeilijken. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB met een hogere inflatie moeten leren leven.

 

Voor de belegger is dat geen goed nieuws. Inflatie is niet alleen de gezworen vijand van obligaties, als ze gevoed wordt door de grondstoffenprijzen is ze ook geen goede maatjes met aandelen.

Uiteindelijk kan de huidige inflatieopstoot enkel gecounterd worden via een belegging in de grondstoffensector, maar die is duur;

via de aankoop van goud, maar dat is enkel weggelegd voor beleggers die het risico van forse schommelingen aankunnen;

of via inflatiegelinkte obligaties. Fondsen die hierin beleggen zijn volgens ons de beste uitkomst voor defensieve beleggers. We raden onder meer Amundi Euro Inflation Bond, BNPP L1 Bond Euro Inflation Linked of KBC Bonds Inflation Linked aan.

 

Deel dit artikel