Analyse
Inflatie brengt Bank of England in een lastig parket 7 jaar geleden - woensdag 19 januari 2011

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk bedroeg over heel 2010 drie procent, maar in december klokte ze af op 3,7 %, een flink eind boven het Britse inflatiedoel van 2 %.

 

Bank of England in moeilijke situatie

Door de drastische besparingsmaatregelen van eerste minister David Cameron, met onder meer een algemene daling van de overheidsuitgaven, het bevriezen van heel wat infrastructuurprojecten en het ontslag van hondderdduizenden ambtenaren, moet het Verenigd Koninkrijk op zoek naar andere manieren om zijn economie te stimuleren.

 

De Bank of England heeft al haar monetaire wapens om de groei te ondersteunen echter al in de strijd gegooid: ze handhaaft haar leidende rentevoet op slechts 0,5 %, ze overspoelt de markten met liquiditeiten en ze laat de geldpersen draaien om Brits schuldpapier te kunnen opkopen en een goedkope financiering voor de staat te waarborgen.

 

Dankzij die erg lage rentevoeten en de creatie van nieuw geld is het pond wel verzwakt, maar die verzwakking vertaalt zich nu in een opstoot van de inflatie.

 

Obligaties mijden

Momenteel weegt de inflatie nog niet op de capaciteit van Groot-Brittannië om geld op te halen op de financiële markten. Mede doordat de Bank of England zelf Brits schuldpapier opkoopt, kan het VK zich op 10 jaar financieren tegen een rentevoet van slechts 3,65 %.

 

Dat is goed nieuws voor het land (dat geniet van reële rentevoeten die negatief zijn) maar veel minder voor beleggers die Brits schuldpapier op zak hebben en lijdzaam moeten toezien hoe hun magere rendementen nog meer worden uitgehold. Bovendien zijn ze ook blootgesteld aan een verzwakt pond. Op dit moment gunnen de beleggers het Verenigd Koninkrijk nog het voordeel van de twijfel. Maar door de btw-stijging van begin dit jaar en de recente hausse van de energieprijzen zou de inflatie nog hoger kunnen oplopen. Doet de Bank of England niets, dan zal men dat interpreteren als zou ze de inflatie bewust laten ontsporen. Doet ze wel iets, bijvoorbeeld de leidende rente optrekken, dan zou dat de nog broze economische groei een flinke klap kunnen toebrengen. Allerminst een makkelijke evenwichtsoefening dus en we raden u dan ook aan om de Britse obligatiemarkt te laten voor wat hij is.

 

Deel dit artikel