Analyse
Groeilanden om ook uw portefeuille wat meer pit te geven 7 jaar geleden - dinsdag 4 januari 2011

De westerse industrielanden zullen nog jaren nodig hebben om hun schuldgraad te verteren. Maar de groeilanden kunnen prat gaan op een gezonde financiële situatie en een hoge spaarquote bij de consumenten. Ook de komende jaren kunnen ze wellicht hun goede vorm aanhouden. Probeer daarvan te profiteren. Brazilië, Rusland, India en China zijn uw aandacht waard.

 

Groeilanden in bloedvorm

Ondanks de heropleving in 2010 blijven Europa en Japan ver onder het productieniveau van voor de crisis. Ook de Verenigde Staten halen nog niet het topniveau van 2007. Onder impuls van locomotief China is de situatie in de groeilanden heel anders. Voor 2010 en 2011 verwacht het IMF voor de groeilanden een toename van de economische activiteit met 7,1 % en 6,4 %, tegenover slechts 2,7 % en 2,2 % voor de industrielanden. Ook tussen 2012 en 2015 zal de trend niet veranderen, met een groei van rond de 6,6 % in de groeilanden en 2,5 % in de industrielanden.

 

Eindelijk losgekoppeld van het westen ?

Velen zien die cijfers als het bewijs dat groeilanden nu echt losgekoppeld geraken van de industrielanden. De vooruitgang die de groeilanden hebben geboekt, is onmiskenbaar. Door de sanering van hun overheidsfinanciën, de betere integratie in de wereldhandel en het bevorderen van de binnenlandse markten, zijn deze landen beter dan vroeger gewapend om het hoofd te bieden aan minder sterke periodes in de geïndustrialiseerde wereld. De groeilanden zijn de jongste jaren ook steeds meer onderling gaan verhandelen, aanvankelijk grondstoffen, maar later ook andere producten, zodat ze minder afhankelijk zijn geworden van de G7-landen en van de VS in het bijzonder. Toch is er van een volledige loskoppeling geen sprake. Door hun grotere integratie in de wereldhandel lijken ze zelfs vatbaarder voor wat elders gebeurt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de forse buitenlandse investeringen die mee het gevolg zijn van het zeer soepele monetaire beleid in de industrielanden.

 

Grote beleggersbelangstelling

Een groot gedeelte van de liquiditeiten die door het financiële systeem worden uitgeleend tegen een zeer lage rente en die eigenlijk de economie in de westerse landen zouden moeten aanzwengelen, vinden bijna onmiddellijk hun weg naar de groeilanden. Dat de economische dynamiek in de groeilanden voor beleggers zo aantrekkelijk is, heeft verschillende redenen:
– De groeilanden hebben betere groeivooruitzichten terwijl zowat alle industrielanden aankijken tegen bezuinigingsplannen en een stijging van de fiscale lasten.
– In de OESO-landen bedraagt de overheidsschuld gemiddeld bijna 100 % van het bbp, in de groeilanden is dat slechts zo’n 36 %. India en Brazilië zijn met 71 % en 66 % uitschieters, terwijl de vroeger torenhoge Turkse overheidsschuld is teruggevallen tot 35 % van het bbp. Met cijfers van 19 % en 13 % doen China en Rusland nog beter, zeker rekening houdend met de mooie groeicijfers.
– De rendementen op schuldpapier van de industrielanden liggen laag, zodat de beleggers elders een hoger obligatierendement gaan zoeken.
– Ook de muntkoersen helpen verklaren waarom de beleggers zich op de groeilanden storten. De yuan, die sterk wordt gecontroleerd door de Chinese overheid, blijft ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar, en ook andere Aziatische landen doen er alles aan om hun muntkoers laag te houden om zo hun concurrentiekracht te vrijwaren. Vandaar dat de indruk bestaat dat die munten ondergewaardeerd zijn tegenover de euro en de dollar. Beleggers staan dan ook te popelen om in die munten beleggen.

 

Economie in overdrive

In veel groeilanden zal de voor 2011 aangekondigde economische groei hoger liggen dan hun werkelijke potentieel. In die omstandigheden is het niet onlogisch dat de inflatie de kop opsteekt en dat er gevaar dreigt voor oververhitting. Door de koersstijging van de yuan tegen te gaan om de concurrentiekracht van de exportbedrijven te vrijwaren en door gemakkelijk kredieten toe te staan om de binnenlandse vraag te stimuleren, is er in China in 2009-2010 een nooit geziene investeringsboom ontstaan. Recentelijk probeerde de overheid via een renteverhoging en via het opleggen van hogere reserves aan de banken om voor wat afkoeling te zorgen. Naast een mogelijke oververhitting moeten de groeilanden ook nog met andere mogelijke problemen rekening houden. Zo blijven ze voor hun groei sterk afhankelijk van buitenlands kapitaal. Indien het financieel systeem nogmaals op zijn grondvesten zou daveren, zouden die buitenlandse investeerders hun centen weleens heel snel kunnen repatriëren. Daarnaast zouden westerse landen door de hoge werkloosheid en de zwakke groei bij hen, in een protectionistische reflex weleens geneigd kunnen zijn om een rem op de import te plaatsen, wat uiteraard de groeilanden parten kan spelen.

 

Obligaties vermijden

De betere groeiperspectieven en de gezondere financiële situatie van de groeilanden betekenen niet dat u er blindelings in mag beleggen. Zo is het renteverschil tussen obligaties van de groeilanden en die van westerse landen zo sterk gedaald dat de rente op Braziliaanse en Mexicaanse obligaties nauwelijks hoger ligt dan die op Amerikaanse en zelfs lager dan die op Italiaanse. De buffer om eventuele schokken op te vangen, is voor de belegger met andere woorden te beperkt. De stevige financiële positie van de groeilanden is nog niet zo lang een verworvenheid en blijft dan ook broos. U koopt beter geen obligaties van de groeilanden.

 

Aandelen interessant voor de lange termijn

Hun aandelenmarkten bieden echter nog altijd heel wat potentieel. Hieronder onze tips. Raapleeg ook onze strategie.

 

Brazilië
In volle kredietboom is er in Brazilië sprake van een sterke stijging van de gezinsbestedingen en de investeringen. Dat leidde in het derde kwartaal tot een groei van 6,7 %. De hoge inflatie (5,6 % in november) baart de autoriteiten zorgen en ze hebben de leidende rente dan ook opgetrokken tot 10,75 %. Om ook in de toekomst fors te kunnen blijven groeien, zal Brazilië moeten moderniseren. Na een tegenvallend 2010, met een vooruitgang van 1 % in lokale munt en van 14 % in euro, is de beurs van São Paulo goed geplaatst om garen te spinnen bij die verwachte modernisering. U kunt er investeren via de tracker Lyxor ETF Brazil (op Euronext Brussel). Ook het aandeel van bedrijven zoals Sabesp (waterzuivering) en Telesp (telecom) lijkt ons goedkoop. U mag kopen.

 

Rusland
Ook in Rusland nemen de gezinsbestedingen sterk toe en dreigt een oplopende inflatie. Door de olie-inkomsten kan Moskou echter wel de modernisering van zijn infrastructuur financieren. Bovendien is de overheidsschuld bijzonder laag, beschikt het land over één van de grootste wisselreserves ter wereld en is de beurs, ondanks een stijging met 31 % in 2010 (in EUR), goedkoop. U mag de volgende fondsen kopen: BNPP L1 Equity Russia, Parvest Equity Russia en Pictet Russian Equities P EUR.

 

India
India torst een van de hoogste schuldgraden van de groeilanden en de beurs is een van de duurste in de groeiregio’s, maar de zeer gunstige demografie en de volop tot ontwikkeling komende middenklasse herbergen een enorm potentieel. Ook na de stijging van de beurs met 16 % in lokale munt en met 29 % in euro blijven Indiase aandelen koopwaardig. We raden het fonds Franklin India A EUR aan.

 

China
De erg goedkope munt en het economische potentieel van China vormen grote troeven. De Chinese beurs (inclusief Hongkong) is vorig jaar 12 % hoger geklommen (in EUR) maar blijft o.i. nog altijd een zeer fraai potentieel bieden. U kunt in het fonds Fidelity China Focus A EUR investeren.

 

Turkije
Turkije kan door zijn ligging een draaischijf worden tussen Europa, Azië en het Midden-Oosten. Het land gaat prat op gesaneerde overheidsfinanciën en een sterke groei (+5,5 % in het derde kwartaal), maar de beurs lijkt ons niet goedkoop genoeg meer voor nieuwe aankopen. De tracker EasyETF DJ Turkey Titans 20 EUR die we u hebben aangeraden, mag u evenwel op zak houden. Sinds ons eerste aankoopadvies in april 2010 is hij al 14 % gestegen.

Deel dit artikel