Analyse
Zwitserse frank scheert hoge toppen 7 jaar geleden - donderdag 23 december 2010

Op 22 december heeft de Zwitserse munt een nieuw historisch record neergezet tegenover de euro. Een euro is nu nog slechts 1,25 frank waard tegenover nog 1,50 frank twaalf maanden geleden en 1,68 in oktober 2007.

 

De Zwitserse munt is sinds de oprichting van de Europese eenheidsmunt nooit zo sterk geweest. De crisis rond de staatsfinanciën, die zwaar weegt op de euro, ligt aan de basis van het record.

 

Veilige haven

Op het Oude Continent is de Zwitserse frank, gezien het land economisch en politiek stabiel is, één van de weinige alternatieven voor de euro. Beleggers die vluchten voor de talrijke problemen binnen de eurozone stromen massaal Zwitserland binnen en duwen de munt almaar hoger.

 

Gevolgen

Gezien de eurozone de belangrijkste Zwitserse exportmarkt is, begint de dure frank op het Zwitserse bedrijfsleven te wegen. Geen enkele maatregel lijkt er echter in te slagen om de opmars van de munt een halt toe te roepen. De strijdbare Zwitserse centrale bank bevestigde nochtans tijdens haar laatste vergadering rond de te volgen monetaire politiek van 16 december dat ze al het nodige zal doen om de stabiliteit van de prijzen te garanderen en dus te strijden tegen een verdere versteviging van de frank, die trouwens voor deflatiedruk zorgt.
In 2009 hebben de interventies van de centrale bank (massale aankoop van de euro op de wisselmarkten) de versteviging van de eigen munt afgeremd maar uiteindelijk is het slechts een slag in het water gebleken. De kracht van de markt ligt vele malen hoger dan de slagkracht van de monetaire autoriteiten. Bovendien is de accumulatie van buitenlandse valuta niet zonder risico voor de Zwitserse centrale bank want elke stijging van de frank brengt stevige wisselkoersverliezen met zich mee.

 

Nog mooie dagen

Terwijl de schuldcrisis verre van achter de rug is in de eurozone, blijft de toekomst de frank toelachen. Hoewel de munt overgewaardeerd is tegenover de eenheidsmunt gaan we ervan uit dat ze sterk zal blijven. Binnen een gediversifieerde portefeuille verdient de munt nog altijd een plaatsje.

 

Keuzemogelijkheid

De Zweedse kroon, minder populair dan de Zwitserse munt maar nog altijd ondergewaardeerd tegenover de euro, is een ander alternatief voor de eenheidsmunt. Ter diversificatie raden we ook de Deense kroon aan.
Om voor een goed evenwicht in uw beleggingen te zorgen, maak gebruik van onze zoekmachines op het vlak van beleggingsfondsen en obligaties en consulteer onze verschillende portefeuilletypes.

Deel dit artikel