Analyse
Steek uw centen niet in een grondstoffenbelegging 7 jaar geleden - donderdag 16 december 2010

Het grootste voordeel van een brede belegging in grondstoffen is de extra spreiding. Dat voordeel weegt echter niet op tegen de nadelen: grondstofgerelateerde bedrijven zijn vandaag peperduur en hun risico is navenant. Daarnaast kunt u zich zwaar mispakken aan producten die mikken op grondstofindexen.

 

Structurele trend

Cacao, ethyleen, goud, hout, katoen, koffie, koper, palmolie, pvc, sinaasappelsap, rubber, suiker, tarwe, vee en zilver. Dat is het niet eens volledige lijstje van onbewerkte grondstoffen (‘commodities’ in het Engels) die vandaag tegen (historische) topkoersen noteren. Die hoge vlucht kwam natuurlijk niet zomaar tot stand.

 

Omgevingsfactoren
Er waren omgevingsfactoren die in het voordeel van die grondstoffen speelden. Zo zorgden de slechte weersomstandigheden in Pakistan voor een recordprijs voor katoen, ondersteunde de droogte in Rusland de graanprijzen en katapulteerden de logistieke problemen in de Braziliaanse havens de prijs van koffie hoger. Eigen aan die factoren is dat ze bijzonder moeilijk te voorspellen zijn.

 

Macro-economische context
Beleggers zien grondstoffen als een indekking tegen het gevoel van onzekerheid. Zo pompen de centrale banken geld in de financiële markten in de hoop hun muntkoersen te doen dalen en hun economie aan te zwengelen. Dat kan leiden tot inflatie en grondstoffen zijn daar als vanouds een goede indekking tegen. De vraag vanuit beleggermiddens is dan ook groot. Meegenomen is dat de grondstofprijzen anders bewegen dan de aandelenprijzen. Gaat de ene portefeuillepost omhoog, dan is dat niet noodzakelijk het geval voor de andere. Dat is dan weer goed als diversificatie binnen een portefeuille.

 

Structurele factor
Grote vraag versus beperkte aanbod. De honger van vooral China en India stuwt heel wat grondstofprijzen hoger. Beide landen deden en doen dan ook nog steeds de grondstoffenbal rollen. De extra aandacht van de beleggers trekt de verhouding nog wat schever dan anders. Beleggingsfondsen en consorten die zich enten op de sector zijn al goed voor zowat 400 miljard euro aan gelden onder beheer. Vijf jaar terug was dat minder dan viermaal dat bedrag.

 

Weet wat u koopt

Rechtstreeks in de grondstoffen zelf beleggen is om praktische redenen niet haalbaar, met goud als spreekwoordelijke uitzondering, en uw rendement zal dan ook voor een belangrijk deel afhangen van hoe er precies in de grondstof(fen) werd belegd. Aan mogelijkheden immers geen gebrek: aandelen, certificaten, fondsen, termijncontracten en trackers dingen alle naar uw hand. De verschillen tussen de producten kunnen groot zijn en daarom is het dat niet alle beleggers die al geruime tijd de grondstoffenkaart trekken er al een prachtige beursrit hebben opzitten.

 

Een typerend voorbeeld is de bekendste grondstoffenindices ter wereld, de Rogers Inter-national Commodity Index, kortweg RICI, die maar liefst 37 grondstoffen bevat. Die index zag in 2008 sterretjes (tussen piek en dal: -55 % in euro) maar wist ondertussen al een deel van het verlies goed te maken (+61 %). Niet slecht, maar ook niet zo spectaculair als u weet dat een mandje wereldwijde aandelen in dezelfde periode een dikke 65 % klom een eentje met Belgische aandelen zelfs 78 %.
Eigen aan de RICI-index, en aan quasi alle andere grondstoffenindexen, is dat er NIET belegd wordt in de grondstoffen zelf maar in de afgeleide producten (futures in dit geval) op die grondstoffen. Omdat de index niet wil opgezadeld zitten met fysieke levering van de grondstoffen worden alle contracten telkenmale vernieuwd, met een grote kostprijs tot gevolg. Het gevolg: de sterke stijging van de grondstofprijzen is amper te zien in de index.

 

Een andere, index die in tal van grondstoffen belegt via … grondstofaandelen, zoals mijnen en energiebedrijven viel in 2008 (-58 %). Maar dit werd gevolgd door een stijging van 138 %. Ook het verschil in prestaties van een fonds als het in een index beleggende DWS Invest Commodity Plus LC (-2,1%) gemiddeld over de laatste vijf jaar) en het in aandelen beleggende Carmignac Commodities (+12,1 %) kan daardoor worden verklaard.

 

Niet interessant

Een belegging in een breed palet van onbewerkte grondstoffen vinden we niet de moeite waard. Via een indexproduct betaalt ú het dure doorroleffect van de onderliggende afgeleide producten. Via een fonds dat mikt op aandelen belegt u in bedrijven waarvan de beurskoers in het algemeen al te ver is doorgestegen. Ons model van sectorevaluatie kent de grondstoffensector zelf de slechtste score toe indien wordt gekeken naar beurswaardering en potentieel risico!

Deel dit artikel