Analyse
Rusland meet zich moderner imago aan 7 jaar geleden - dinsdag 21 december 2010

Rusland probeert om zijn economie dynamischer te maken en ze meer te integreren in de wereldhandel. Het ondernemersklimaat is er niet ideaal, maar de economie heeft de wind in de zeilen, de overheidsfinanciën zijn gezond en de beurs is goedkoop. Interessant?

Buitenlands kapitaal erg welkom

Rusland wil zijn imago oppoetsen naar buitenlandse beleggers toe om zijn financieringsbronnen te diversifiëren, maar de hervormingsbereidheid heeft ook te maken met een behoefte aan centen. Het binnenlandse spaargeld dat werd opgebouwd dankzij 10 jaar van begrotingsevenwicht en stevige olie-inkomsten is vandaag immers voor een deel uitgegeven aan maatregelen om de Russische economie aan te wakkeren, die in 2009 nog kampte met een krimp van 7,9 %. Toch bevindt Rusland zich met nog altijd behoorlijk veel binnenlands spaargeld, met wisselreserves van 480 miljard USD en met een overheidsschuld van 9,5 % van het bbp in 2010 nog steeds in een positie waarvan de meeste geïndustrialiseerde landen alleen kunnen dromen. Ook de handelsoverschotten en de olieprijs van rond de 90 USD zullen de staatskas verder spijzen.

 

Privatiseren voor een beter beheer

De privatisering van zijn industriële kroonjuwelen is een belangrijke uitdaging voor Rusland. Het betreft bedrijven zoals Rosneft, de grootste oliegroep, Sberbank, de grootste bank, Aeroflot, de luchtvaartmaatschappij, en de Russische spoorwegen. Het lijdt geen twijfel dat Moskou een groot belang en zeggenschap in het beheer van die bedrijven zal behouden, maar volgens de minister van financiën, is het niet de bedoeling te privatiseren om geld op te halen maar wel om kwaliteitsvolle buitenlandse investeerders en competenties inzake bedrijfsbeheer aan te trekken en om de bedrijven competitiever en transparanter te maken. De recente overname van twee Russische voedingsreuzen door Pepsi en Danone wijst er toch op dat er inderdaad een wil tot meer openheid is. Moskou wil op die manier het ondernemersklimaat verbeteren, wat ook nodig is. In het laatste rapport van Transparency International over corruptie eindigde Rusland op de 154ste plaats van 178 landen, na o.a. Pakistan, Jemen en Haïti...

 

Internationale concurrentie

De weg naar een grotere integratie in de wereldeconomie is niet zonder risico's. Als grote energie-exporteur zou Rusland dan bijvoorbeeld gedwongen zijn om de normen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) na te leven en zou het zijn gasprijzen niet langer kunnen sturen in functie van de eigen geopolitieke belangen. Meer integratie in de wereldeconomie zou bijv. ook de Russische ruimtevaart- en autosector blootstellen aan een concurrentie die ze misschien liever niet aangaan. Een grotere openheid kan op langere termijn weliswaar leiden tot meer solide bedrijven en een meer dynamische en concurrentiële economie, maar op korte termijn zou het zich kunnen vertalen in de ontmanteling van bepaalde industrieën en in banenverlies in verschillende sectoren.

 

Goede economische vooruitzichten

De timing van de hervormingen is geen toeval. In het derde kwartaal van 2010 is de economie maar met 2,7 % gegroeid, maar voor heel 2010 en 2011 zal de groei wellicht afklokken op bijna 4 %, vooral dankzij de stevige consumptie. De koopkracht van de gezinnen klimt gestaag en de inflatie is beter onder controle dan in het verleden. De werkloosheid bereikte bovendien een dieptepunt en de lage rentevoeten stimuleren de gezinnen om te consumeren. De verwachte stijging van de pensioenen en van de lonen in de openbare sector in 2011 moeten die trend nog kunnen versterken. De consumptieboom en de grote appetijt van de Russen naar ingevoerde producten weegt op de handelsbalans, maar die blijft ruimschoots positief dankzij de hoge olieprijs.

 

Uw beleggingen

Obligaties in roebel bieden 6 à 7 % op tien jaar maar lijken ons niet interessant door de hoge volatiliteit van de munt. Die is traditioneel erg gevoelig voor wijzigingen in het marktsentiment, voor de evolutie van de olieprijs en voor beslissingen van het Kremlin. Russische overheidsobligaties in USD bieden dan weer rendementen die te laag liggen om de risico's te compenseren (Rusland kan zich momenteel in dollar financieren aan minder dan 5 % op 20 jaar). De beurs van Moskou is daarentegen wel nog altijd goedkoop, zeker in de verwachting van een beter ondernemersklimaat en een stijging van de competitiviteit en van de private vraag. Langetermijnbeleggers die bereid zijn tussentijdse turbulentiezones te aanvaarden, mogen bij wijze van diversificatie een deel van hun portefeuille (5 %) aan de Russische beurs besteden, bij voorkeur via een fonds. Sommige daarvan bieden een goede spreiding, wat niet altijd het geval is bij de trackers. We geven u nog mee dat u trouwens bij geen enkele Belgische bank rechtstreeks aandelen op de beurs van Moskou kunt kopen. De fondsen die we koopwaardig vinden, zijn BNP Paribas L1 Equity Russia, Pictet Russian Equities P EUR en Parvest Equity Russia.

 

Deel dit artikel