Analyse
Amerikaanse markt gewrongen tussen deflatie en inflatie 7 jaar geleden - woensdag 22 december 2010

In de VS is de markt helemaal niet zeker van haar zaak. Aan de ene kant dreigt een deflatiescenario maar aan de andere kant loert een hoge inflatie om de hoek.


In de VS, gezien de dalende schulden, de hogere spaarquote en de aanhoudende daling van de huizenprijzen, dreigt nog steeds een deflatiescenario. Maar de Federal Reserve houdt een expansief monetair beleid op na en laat de geldpers draaien, zo dat een hoge inflatie om de hoek loert.

Inflatie of deflatie?

In de VS zit de financiële wereld gewrongen tussen deflatie (dalende prijzen) of op zijn minst desinflatie (dalende inflatie) of een hoog oplopende inflatie. Enkele weken geleden helde de balans over in de richting van het deflatiekamp toen de Amerikaanse kerninflatie (zonder voeding en energie) in de maand oktober terugviel tot 0,6 %, het laagste peil sinds de metingen begonnen in 1958. Bij deflatie daalt het algemene prijspeil. Geen goed nieuws want door de dalende prijzen, stellen economische actoren hun aankopen uit waardoor economie in een neerwaartse spiraal kan terechtkomen.
Nu heeft inflatiedreiging de bovenhand. De aankondiging van extra kwantitatieve versoepeling (extra geld bijdrukken, aankopen van overheidsobligaties) door de Federal Reserve zorgt daarvoor. Vandaar dat de prijzen van grondstoffen en aandelen in de lift zitten (uitstekende bescherming tegen inflatie) én de langetermijnrente stijgt.
Bij inflatie stijgen de consumptieprijzen. Een economie is het meest gebaat bij een gematigde inflatie. Als de inflatie echter niet onder controle kan worden gehouden, is dit nefast voor zowat iedereen. In de toekomst kan men met een bepaald bedrag immers minder kopen dan vandaag. De inflatie knaagt aan de koopkracht en treft vooral spaarders. In economische kringen is men van oordeel dat beide, deflatie en hoge of hyperinflatie te mijden zijn als de pest.

Inflatiedreiging

De inflatievrees kan het best worden opgemeten op de markt van de geïndexeerde of inflatiegebonden obligaties (TIPS). De prijs ervan kende de voorbije twee maanden een zeer volatiel verloop. Nu de schrik voor hoge inflatie de bovenhand heeft, loopt het storm voor TIPS en kijken (institutionele) beleggers niet naar de prijs. Omdat de huidige rentevoeten lager liggen dan inflatieverwachting van de markt, zijn ze bereid een hogere verzekeringspremie tegen inflatie neer te tellen.
Deze combinatie van lage rentevoeten en hoge inflatieverwachting is hoogst ongebruikelijk en zet de onzekerheid van de markt extra in de verf. Toen deflatie enkele weken geleden de overhand kreeg, werden TIPS in de verkoop gezet omdat deze obligaties nu eenmaal niet gebaat zijn tegen een lage of onbestaande inflatie.
Bij obligaties gekoppeld aan inflatie wordt de hoofdsom en/of de coupons aangepast aan de inflatie (in het geval van Amerikaanse overheidspapier de hoofdsom). Naar boven indien de inflatie is gestegen, naar onder indien de inflatie daalt. Goed om weten is dat in zowat alle gevallen de hoofdsom niet onder de oorspronkelijke uitgifteprijs kan zakken en dat de coupons niet negatief kunnen zijn.

Besluit

Het ziet er naar uit dat de markt de komende maanden in de VS (en ook in Europa) nog een tijdje tussen deflatie- en inflatie zal twijfelen. Uiteindelijk is het afwachten welk effect de ongebruikelijke ingrepen van de Fed zullen sorteren. Het kan zijn dat het laten draaien van de geldpers de inflatie finaal zeer sterk aandrijft maar de kans is ook reëel dat de almaar verder dalende huizenprijzen, de meer spaarzame Amerikaan (hij blijft minder consumeren) en de algemene afbouw van de schulden voor een deflatoire spiraal zullen zorgen. Wij houden alvast geen rekening met een doemscenario en zien geen redenen voor deflatie of een hoge inflatie. We gaan op korte termijn uit van een gematigde inflatie.

Deel dit artikel