Analyse
Van China naar Braziliƫ 7 jaar geleden - donderdag 25 november 2010

De beleggers worden steeds wantrouwiger t.a.v. China. In twee weken verloor de beurs van Shanghai bijna 5 % (in EUR). Brazilië is een heel ander verhaal. Dat land maakte van de binnenlandse consumptie de hoeksteen van zijn groei.

 

Met 4,4 % bereikte de Chinese inflatie in oktober het hoogste peil van de laatste twee jaar. En het land blijft tegen een (te) hoog tempo groeien zodat de vrees voor oververhitting toeneemt. De maatregelen om de kredietvoorwaarden te verscherpen volgen elkaar dan ook op (sinds begin 2010 werden de verplichte reserves van de banken al 5 keer opgetrokken), wat op de beurs weegt. China dankt zijn economische succes vooral aan de komst van buitenlandse investeerders die op de zeer goedkope arbeidkrachten afkwamen en aan de autoritaire manier waarop de economie geleid wordt. Het land heeft tot aan de crisis in ruime mate geprofiteerd van de groei van de wereldeconomie, maar ondervindt nu net als de meer ontwikkelde economieën de gevolgen van de vertraging op hun exportmarkten. De belangrijkste opgave voor China is nu om de binnenlandse consumptie aan te zwengelen. De loonsverhogingen die in die optiek toegestaan werden, hadden echter niet veel effect. Gezien de gebrekkige systemen van onderwijs, gezondheidszorg en sociale bescherming spaart de Chinees liever dan te consumeren. Die situatie ombuigen zal de tijd vergen. Het Hemelse Rijk kan ons niettemin nog altijd bekoren. U kunt erin beleggen via het aandelenfonds Fidelity China Focus A EUR.

 

 

Brazilië is een heel ander verhaal. Dat land maakte van de binnenlandse consumptie de hoeksteen van zijn groei. De export van o.m. grondstoffen droeg ook zijn steentje bij, maar de groei ervan wordt momenteel afgeremd door het gebrek aan infrastructuur zoals havens en wegen. De toename van de consumptie die voortvloeide uit de stijging van de koopkracht onder Lula heeft de schuldenlast van de gezinnen echter de hoogte ingejaagd en de toekomstperspectieven van de openbare financies verzwakt. Redenen genoeg dus voor de beleggers om voorzichtig te blijven, ook al is de Braziliaanse beurs niet duur en blijven de economische vooruitzichten aantrekkelijk. Braziliaanse aandelen zijn iets voor beleggers die meer risico’s willen nemen (zitten enkel in onze dynamische portefeuille). De tracker Lyxor ETF Brazil is daartoe een goed instrument.

 

Wie speculantenbloed in zijn aderen heeft, mag een gokje wagen op de Braziliaanse telecomoperator Telesp  of op Sabesp, een waterbedrijf van Sao Paolo.

Deel dit artikel