Analyse
Nieuw monetair salvo in Japan 7 jaar geleden - woensdag 6 oktober 2010

De centrale bank van Japan heeft na haar vergadering over de monetaire politiek van 5 oktober weer nieuwe versoepelingmaatregelen genomen.

 

Nulrente

De centrale bank van Japan heeft opnieuw haar leidende rentevoet op nul gebracht en zal deze politiek aanhouden zolang deflatie niet volledig is overwonnen. De bank startte tevens een nieuw aankoopprogramma van financiële activa op ter waarde van meer dan 40 miljard euro zodoende liquiditeiten in de economie te pompen en banken aan te zetten om de kredietkraan open te zetten. Eén van de doelstellingen is ongetwijfeld ook de yen in waarde te doen dalen op de wisselmarkten (volgens de centrale bank is de sterkte van de yen de belangrijkste reden van het trage economische herstel).

 

Golf van depreciaties

Deze Japanse politiek opent de weg naar een nieuwe golf van monetaire versoepelingen overal ter wereld. Verschillende landen zijn er immers ook op uit hun munt te doen verzwakken. Met name de Amerikaanse Federal Reserve zou vrij snel kunnen overgaan tot nieuwe liquiditeitsinjecties. En andere landen zouden moeten volgen.
Hierom heeft Brazilië beslist om de belasting op buitenlandse speculatieve aankopen te verdubbelen van 2 naar 4 % om de toestroom van buitenlandse gelden, die de real van record naar record duwen, een halt toe te roepen.

 

Sprong van de euro

Op de wisselmarkten hebben deze (toekomstige) stappen de euro flink doen opveren tegenover de yen en de dollar. Gezien deze monetaire versoepeling in Japan en de VS nog een tijdje kunnen aanhouden en de Europese Centrale Bank het omgekeerde bestudeert (ze wil eerder geld uit de economie weghalen), is de kans groot dat de Europese eenheidsmunt haar opmars tegenover de Amerikaanse en Japanse munt voortzet.

We raden dan ook voor het ogenblik geen enkele investering aan in obligaties uitgedrukt in yen of dollar.

 

Deel dit artikel