Analyse
“Mid-term” in de VS 7 jaar geleden - dinsdag 26 oktober 2010

Volgens de polls zouden de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres uitdraaien op een overwinning voor de Republikeinen en dus op een machtsdeling met de Democraten in het Witte Huis.

 

Zal zo’n « cohabitatie » ook gevolgen hebben voor het economisch landschap in de VS ?

 

Hoe dan ook zal de overheidsschuld verder blijven oplopen en zal de dollar dus wellicht verder terrein verliezen t.o.v. de euro. De huidige « oorlog » op de internationale wisselmarkten zal dus nog wel even aanhouden. We verwachten ook niet dat de Amerikaanse economie de komende twee jaar al terug op volle kruissnelheid komt. Na de excessen van de voorbije jaren zullen de gezinnen verder hun schulden afbouwen en hun consumptie matigen. Een forse daling van de werkloosheid lijkt nog niet voor morgen.

 

Hoewel een Republikeinse meerderheid in het Congres en een Democraat in het Witte Huis vervelende blokkeringen kan opleveren, zien beleggers dat niet noodzakelijk als slecht nieuws. Vermoedelijk zullen de belastingen dan niet worden opgetrokken en zullen de overheidsuitgaven worden afgeremd. Ook de reguleringsijver van de Democraten zal wellicht ingetoomd worden. En dat kan goed nieuws zijn voor de winsten in o.m. de farma-, de banken- en de oliesector.

 

Ook na de stijging van 9,2 % in september zijn de Amerikaanse aandelenbeurzen globaal genomen zeker niet duur. Selectiviteit blijft echter de boodschap. De Amerikaanse farmasector vinden we nog altijd koopwaardig. De banksector boezemt ons geen vertrouwen in, en de aandelen van de kredietkaartbedrijven zijn te duur voor een aankoop. Onze voorkeur gaat naar aandelen met een hoog dividendrendement, doorgaans defensiever en beter bestand tegen algemene beurscorrecties: AT&T (telecom), Exelon (elektriciteit), Chevron (oliesector), Kraft (voeding), en Abbott (farma) horen in dat rijtje thuis. Als u een matig risico aandurft, mag u tot 10 % van uw portefeuille aan Amerikaanse aandelen besteden.

Deel dit artikel