Analyse
Goudtracker niet terug te vinden ? 7 jaar geleden - vrijdag 8 oktober 2010

U slaagde er niet goudtrackers te kopen ? En is het ook mogelijk om goud op een effectenrekening te zetten ? Zo ja, bij wie en hoeveel kost dit?


Trackers: gemakkelijk

Het gebeurt wel vaker dat sommige bankinstellingen bepaalde (goud)trackers niet kunnen terugvinden of met andere producten op de proppen komen. Voor de tracker Gold Bullion Securities is het reeds gebeurd dat de Gold Bullion Notes 2004 naar voor worden geschoven. Dit product heeft als ticker LGLBF, noteert op de Amerikaanse OTC markt en heeft helemaal niets te maken met de tracker.

Dit alles vinden we vrij opmerkelijk want de in ons vorig nummer aangestipte trackers noteren op de koersborden van Euronext (Parijs of Amsterdam) of de beurs van New York en zijn net als een aandeel zeer gemakkelijk terug te vinden en te verhandelen. Het is niet uitgesloten dat uw bank wat tegendraads is omdat ze liever niet ziet dat u trackers koopt in plaats van (haar eigen) beleggingsfondsen.

Om uw bank geen enkel excuus meer te gunnen, geven we hieronder nogmaals alle informatie (emittent, ticker en ISIN-code) die u nodig hebt om de trackers te kunnen aanschaffen. In de tabel geven we tevens de referentiemarkt maar verlies niet uit het oog dat alle drie de trackers ook op andere markten kunnen worden gekocht, vaak met andere karakteristieken tot gevolg (zoals munt van uitgifte en kostenplaatje).
Mocht u toch nog op problemen stuiten, raden we aan een rekening bij een onlinebroker te openen waar wel gemakkelijk (deze) trackers kunnen worden verhandeld.

 

Naam

Emittent

Ticker

Beurs

ISIN-code

iShares Gold Trust

iShares

IAU

New York

US4642851053

Gold Bullion Securities

ETF Securities

GBS

Parijs

GB00B00FHZ82

ETFS Physical Gold

ETF Securities

PHAU

Amsterdam

JE00B1VS3770

Effectenrekening: slechts twee aanbieders

Om te antwoorden op het tweede gedeelte van de vraag, spoorden we de markt af en kwamen uiteindelijk bij twee banken, KBC en BNP Paribas Fortis terecht waar fysiek goud op een effectenrekening kan worden gedeponeerd.
Bij KBC bedraagt het bewaarloon 0,2420 %. Het tarief is degressief in functie van de totale tegenwaarde van de effectenrekening. KBC rekent geen kosten voor de inboeking aan en het duurt ongeveer 7 dagen vooraleer het goud op de effectenrekening verschijnt.
BNP Paribas Fortis speelt sneller op de bal, het goud verschijnt onmiddellijk op de rekening en als bewaarloon rekent het eveneens 0,2420 % op jaarbasis aan. Het bewaarloon wordt gehalveerd per post van het gedeelte boven 60 EUR per kwartaal.
Vermeldenswaardig is dat bij geen enkele gespecialiseerde goudhandelaar goud op een effectenrekening kan worden gezet.

Deel dit artikel