Analyse
Kroniek van een aangekondigde dood? 7 jaar geleden - dinsdag 17 augustus 2010

De ramp in de Golf van Mexico heeft pijnlijk aangetoond welke risico's de oliebedrijven nemen bij het boren naar olie op grote diepte. Kan de negatieve invloed van deze ramp op de publieke opinie het einde van de olieindustrie versnellen ? En kunt u als belegger dus maar beter stilaan afscheid nemen van de sector?

 

 

Wie de groeiende energiebehoeften van onze planeet analyseert, komt al snel tot de vaststelling dat olie nog vele jaren onmisbaar zal blijven als energiebron. Dat het echter niet kan blijven duren, lijkt ook vast te staan. We zouden al de helft van alle olievoorraden opgebruikt hebben. En het gaat steeds sneller, wat laat vermoeden dat olie het als economisch verantwoorde energiebron nog hooguit een paar decennia zal uitzingen. Vandaag al moeten oliegroepen een deel van hun inkomsten besteden aan alternatieve oplossingen, in de eerste plaats gas (aardgas, dat minder vervuilend en goedkoper is, maar ook niet-conventionele gasbronnen zoals schaliegas). Ook de "groene" energievormen (wind, water, zon), vandaag nog weinig geloofwaardig op grote schaal, zullen vroeg of laat echt doorbreken wanneer verdere technologische vooruitgang het mogelijk maakt om ze tegen een redelijke kostprijs te exploiteren. De grote olieconcerns proberen zich dan ook nu al te versterken in al deze domeinen: Total investeerde in windenergie, Chevron in zonne-energie, Exxon Mobil toont interesse voor de eigenschappen van algen bij de productie van biobrandstof.
Aandeelhouders zouden kunnen aanvoeren dat die investeringen hun rendement afstompen. Ze komen bovenop de traditionele exploratie-uitgaven en het geld kan beter besteed worden aan dividenden en de terugkoop van eigen aandelen. U zult ons niet horen zeggen dat de oliegroepen nu al onbezonnen moeten inzetten op het post-olietijdperk, maar het valt ook niet te ontkennen dat de investeringen van vandaag de winsten en dividenden van morgen opleveren. De ogen sluiten voor die realiteit hypothekeert vandaag al de evolutie van het aandeel. Binnen de sector vinden we momenteel verschillende aandelen koopwaardig: Chevron, Royal Dutch Shell, Repsol, en ... BP.

Deel dit artikel