Analyse
Economische weekbericht 7 jaar geleden - dinsdag 17 augustus 2010

Terwijl de groei in de eurozone in het tweede kwartaal de verwachtingen overtrof, blijkt uit de laatste indicatoren dat de groei in de Verenigde Staten vertraagt.  

 

Eurozone :  twee snelheden

De economische groei in de eurozone bedroeg in het 2de kwartaal 1,7 %, het hoogste cijfer sinds het 1ste kwartaal van 2008. Vooral de Duitse economie presteerde sterk, met een groei op jaarbasis van 3,7 %. Tegenover het 1ste kwartaal bedroeg de groei 2,2 %, een record sinds de hereniging. Helaas zijn die cijfers wellicht niet duurzaam: de Duitse groei is erg afhankelijk van de export, en het feit dat zowel de Amerikaanse als de Chinese economie vertragen, zal de komende kwartalen niet zonder gevolgen blijven. De Duitse prestatie springt in het oog maar ook landen zoals België (+2,2 %), Nederland (+2,1 %), Oostenrijk (+2 %) en Frankrijk (+1,7 %) hebben geprofiteerd van het aantrekken van de internationale handel. Spanje daarentegen zag in het tweede kwartaal zijn economie verder krimpen (-0,2 %) en ook Griekenland zet zijn lijdensweg voort en zag zijn bbp met 3,5 % op jaarbasis dalen.  

 

VS : vertraging van de groei

In de VS is er een einde gekomen aan de meeste fiscale stimuli (crisismaatregelen) en wijzen de recentste indicatoren op een vertraging van de groei. De Fed liet weten dat ze niet van plan is om de zowat 2000 miljard USD die in het financiële systeem werd gepompt binnenkort terug te trekken en ook dat ze opnieuw zal investeren in Amerikaanse schatkistpapier als de bons die ze nu aanhoudt op vervaldag komen. Ondanks de massale kapitaalinjecties blijft de kredietcreatie echter vertragen, wat er samen met de geringe stijging van het beschikbaar inkomen voor zorgt dat de gezinnen het moeilijk hebben om hun consumptie te financieren. Ook de werkloosheid blijft hoog (9,5 % in juli) en het aantal nieuwe werklozen stijgt. Het is dan ook geen wonder dat de detailverkoop in juli amper steeg (+0,4 %).

 

VK : triestige vooruitzichten

De Bank of England verwacht een lage inflatie en een zwakkere groei dan verhoopt en sluit niet uit dat het nog meer liquiditeiten gaat injecteren. Maar nadat ze in 2009 al zowat 200 miljard pond liet bijdrukken, rijst de vraag of het Britse pond nog wel opgewassen is tegen de creatie van nog meer nieuw geld. Het vooruitzicht van massale ontslagen in de overheidssector weegt op het moreel van de Britten en leidde in juli voor het eerst sinds de zomer van 2009 tot een daling van de vastgoedprijzen.

 

Rusland : goed rapport

In Rusland bedroeg de economische groei in het tweede kwartaal 5,2 % op jaarbasis en 2,9 % t.o.v. het eerste kwartaal. Dat is vooral te danken aan de sterke vraag van de gezinnen en aan de grondstoffenexport. De loodzware hitte en de bosbranden zullen echter niet zonder gevolgen blijven voor de activiteit in het huidige derde kwartaal. Veel bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten en vooral de graan- en landbouwsector lijken bijzonder hard getroffen.

Deel dit artikel