Analyse
Amerikaanse groei in vraag 7 jaar geleden - vrijdag 30 juli 2010
In de VS is de consument de zwakke schakel in het economische herstel. De komende jaren moet dan ook niet gerekend worden op een sterke groei.
In juli, en dat voor de tweede maand op rij, is het vertrouwen van de gezinnen teruggevallen tot het laagste niveau in vijf maanden. Ondanks het officiële discours dat de recessie achter de rug is, gaat de financiële toestand van de Amerikaanse gezinnen verder achteruit. De gemiddelde waarde van hun vermogen is flink gedaald ten opzichte van voor de crisis vooral door toedoen van de ineenstorting van de vastgoedmarkt. En ondanks het feit dat de vastgoedprijzen zich lijken te stabiliseren, is de waarde van het vastgoedpatrimonium van de Amerikaanse gezinnen vandaag slechts 70 % van voor de crisis.
Ook de financiële activa zijn in waarde gedaald. De aandelen in portefeuille zijn gemiddeld 20 % in waarde gedaald. En hoewel de gezinnen hun schulden hebben verminderd, was de daling te klein om een verdere scheeftrekking tussen actief en passief te vermijden. Op de arbeidsmarkt ziet de situatie er evenmin rooskleurig uit. In juni gingen 125 000 jobs verloren. Sinds de heropleving werden 900 000 jobs gecreëerd terwijl in 2008 en 2009 maar liefst 8 miljoen arbeidsplaatsen verloren gingen.
Dit alles vertaalt zich in een zwakke consumptie hoewel de gezinsuitgaven de motor zijn van de Amerikaanse economie. De kans dat deze uitgaven gaan versnellen zijn klein; er zullen jaren nodig zijn om het massale jobverlies weg te gommen. De gezondmaking van de bouwsector zal nog meer tijd vergen en meerwaarden op vastgoed zullen nog een tijdje op zich laten achten. Ten slotte zijn meerwaarden op financiële activa sinds begin dit jaar ook afwezig. De komende jaren moet dan ook niet gerekend worden op een sterke Amerikaanse economische groei.

Deel dit artikel