Analyse
Duits verbod op shorten 8 jaar geleden - dinsdag 25 mei 2010
Midden vorige week verbood de Duitse markttoezichthouder het shorten op bepaalde effecten. Wat is er beslist en wat houdt shorten eigenlijk in?

Vooreerst zullen we antwoorden op het tweede gedeelte van uw vraag. Short gaan is het verkopen van effecten zoals aandelen die men niet in het bezit heeft in de hoop ze later tegen lagere koersen te kunnen kopen. Men speculeert met andere woorden op een toekomstige daling van de koers van de onderliggende waarde. De winst is het verschil tussen de prijs waartegen werd verkocht en de prijs waartegen werd gekocht.
In de praktijk gebruiken marktspelers zoals hefboomfondsen de aandelen van een zogenaamde “custodian bank”. Die bewaart de aandelen van langetermijnbeleggers (o.a. pensioenfondsen) maar kan die effecten tegen een vergoeding uitlenen. De ontlener van de aandelen kan zijn geleende aandelen dan verkopen en profiteren van een mogelijke koersdaling. Het speculeren op een koersdaling houdt grote gevaren in. In tegenstelling tot bij een aankoop van een effect, waar u enkel uw inzet kunt verliezen, kan u bij het shorten die meermaals verliezen. Stel dat u een effect short tegen 10 EUR en het stijgt tot 40 EUR dan verliest u drie keer of 30 EUR uw inzet.

Paniekreactie
In het kader van de strengere regelgeving voor de financiële markten wil de Duitse toezichthouder van de financiële markten deze praktijk nu (gedeeltelijk) aan banden leggen. Vanaf 19 mei mag er geen shortpositie meer ingenomen worden op staatsobligaties van landen uit de eurozone, de CDS’en hierop (afgeleid product om zich te verzekeren tegen wanbetaling) en 10 Duitse banken en verzekerars met als belangrijkste namen Deutsche Bank en Allianz. Dit verbod geldt tot eind maart van 2011.
Het is niet de eerste keer dat een verbod werd ingesteld. In het najaar van 2008, toen de turbulentie op de financiële markten losbarstte, werd het verbod op shorten van financiële aandelen zowat in heel Europa ingevoerd.

Deel dit artikel