Analyse
Automatische computerhandel vergroot koersbewegingen 8 jaar geleden - dinsdag 25 mei 2010
Vroeger stonden handelaars op de beursvloer te schreeuwen en maakten ze allerhande gebaren om hun tradingintenties kenbaar te maken. Vandaag hebben ze plaatsgemaakt voor computers.

Drukke handel
· De beursautoriteiten zijn er nog niet uit wat er nu precies is gebeurd die bewuste 6 mei toen de Dow Jones, één van de belangrijkste beursindices ter wereld zoniet de belangrijkste, in nauwelijks een half uur meer dan 7 % verloor. Verschillende scenario’s doen de ronde. Het kan gaan om een menselijke fout, handelaars die verkeerde orders in de markt hebben gelegd waardoor de koersverschillen werden uitvergroot. Ligt een groot verkooporder op afgeleide producten aan de basis? Of was het een computerprobleem bij de beurs zelf?
· Maar uiteindelijk is de onderliggende oorzaak niet echt belangrijk. Eén ding is echter zeker in deze zaak en dat is dat computergestuurde en automatische handel de koersverliezen hebben uitvergroot. Computers reageren immers zeer rationeel op gebeurtenissen en voeren uit waarvoor ze zijn geprogrammeerd. Zo treden bepaalde automatisch bepaalde verkoopverrichtingen in werking als een koers onder een bepaald niveau valt, een soort stoporder. Doordat de koers plots zeer sterk terugvalt, doen een hele resem computers op ongeveer hetzelfde ogenblik éénzelfde handeling waardoor de onderliggende beweging wordt uitvergroot. Een moeilijk af te stoppen lawine trekt zich op gang…

Belang niet onderschatten
· Deze computergestuurde en automatische handel is geen klein randfenomeen meer. Volgens de marktautoriteiten van de New York Stock Exchange, de grootste beurs ter wereld, is ze op een gewone handelsdag goed voor eenderde van de transacties en op topdagen kan dit oplopen tot de helft. Hefboomfondsen maar ook grote financiële instellingen zoals Goldman Sachs zijn actief op dit vlak. Ze maken computerprogramma’s aan die aan de hand van ingevoerde algoritmes bepaalde markttransacties gaan uitvoeren. In de praktijk speuren ze constant verschillende markten af op zoek naar prijsverschillen tussen bepaalde producten: ook wel arbitrage genoemd. Indien ze op een onevenwicht stoten, gaat de computer over tot een aankoop of verkoop. Alles gebeurt automatisch, de programmeur moet in samenspraak met de beurskenner enkel de juiste parameters invullen.
· En hier wringt het schoentje. Doordat de mens slechts een bijrol speelt tijdens de handel, kan het fout lopen. De computers reageert op naakte cijfers en houdt voor de rest nergens rekening mee waardoor, zoals we eerder aanstipten, bepaalde koersbewegingen kunnen worden uitvergroot op een mum van tijd. Die handel aan banden leggen, is moeilijk te realiseren. De beurzen profiteren van de hogere volumes, de tussenpersonen verdienen mooie commissies en de liquiditeit op de markt verhoogt waardoor verrichtingen gemakkelijker tot stand kunnen komen. De marktregulatoren zijn evenwel bezorgd en overwegen om bij een marktdaling van 5 % de handel stil te leggen zodat de mens opnieuw de tijd heeft het heft in handen te nemen. Vorige week voegde ze reeds de daad bij het woord door handelsremmers in te stellen op aandelen die in vijf minuten meer dan 10 % dalen.

Deel dit artikel