Analyse
Verenigde Staten : vertrouwen en werkgelegenheid nemen toe 8 jaar geleden - donderdag 8 april 2010
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen herstelde in maart nadat het in februari was teruggevallen.

Ondanks de heropleving blijft de index, die het vertrouwen van de gezinnen opmeet, met een niveau van 52,5 aan de lage kant wetende dat het historische gemiddelde 94 bedraagt. Daarnaast baart de situatie op de arbeidsmarkt de Amerikanen zorgen. Nochtans zit er beterschap in : de werkgelegenheid, de garantie op een herstel van de consumentenuitgaven, zit in de lift. In maart creëerde de Amerikaanse economie 162 000 arbeidsplaatsen. Men moet teruggaan tot 2007 om een dergelijke toename te vinden.
Bemoedigend, want de vrij sterke detailhandelsverkopen voor februari, een stijging van 0,3 % op maandbasis en 3,9 % op jaarbasis, zijn enkel houdbaar bij een daling van de werkloosheid en een toename van de inkomens.

In afwachting kan de economie op haar industrie steunen om het herstel gaande te houden. De ISM-index, die de industriële activiteit opmeet, bereikte in maart met 59,6 zijn hoogste niveau sinds juli 2004. Deze versnelling van de industriële activiteit wordt grotendeels aangedreven door de buitenlandse vraag.

De impact van deze heropleving op de Amerikaanse bedrijfswinsten zal binnenkort kunnen worden opgemeten bij de publicatie van de resultaten voor het eerste kwartaal. We zullen daar uitgebreid op terugkomen. Maar op dit ogenblik houdt de Amerikaanse beurs al rekening met sterke cijfers waardoor ze niet ondergewaardeerd is. Verschillende aandelen zijn echter goedkoop en mogen nog altijd gekocht worden. Wees selectief en bekijk onze gedetailleerde aandelenfiches.

 

Deel dit artikel